Bij het opzetten van een webshop dien je een bepaalde basisaanpak te hebben. Met het simpelweg installeren van een bepaald e-commerce software platform ben je er nog helemaal niet.

Na de basisinstallatie begint het eigenlijke werk pas. Je zult flink wat dienen te sleutelen aan het basisplatform wil je uiteindelijk met een webshop aankomen dat je bedrijfsdoel voor de volle honderd procent weerspiegeld.

Een van de aanpassingen waar je mee aan de slag dient te gaan is het visuele gedeelte van je website. Door de doorsnee gebruiker, en dat zijn praktisch gezien ook de meeste bezoekers, wordt er vaak als eerst gekeken naar de visuele elementen van je website.

Bounce Rate

Op het moment dat er een bezoeker op je webshop pagina komt heb je maar enkele seconden de tijd om de juiste aandacht te trekken zodat deze bezoeker bereidt is commerciële handelingen te gaan verrichten op je website. Kun je niet de juiste aandacht van de bezoeker trekken dan zal deze net zo gauw weer vertrekken als dat hij of zij op je webshop pagina was gearriveerd.

Dit effect wordt ook wel de Bounce Rate genoemd. Hoe hoger dit percentage des te meer je tot de conclusie kunt komen dat er iets echt niet goed is met je webshop pagina. Daarbij moet je ook de aandacht van onze grote vriend Google niet vergeten. Een hoge bounce-rate percentage zal Google doen besluiten dat je positie binnen de zoekresultaten nadelig zal worden beinvloedt.

Webshop en kleur

Om tot een visueel goed website te komen kun je onder andere denken aan aanpassingen wat betreft de kleur. Gebruik geen kleuren voor je website waarbij je als het ware een zonnebril nodig hebt om de kleuren te breken. Gebruik subtiele kleuren. Let op je tekst en lettertypen en de juiste achtergrond. Zorg ervoor dat je producten duidelijk te onderscheiden zijn.

Het moet voor de bezoeker ook mogelijk zijn om op een vluchtige wijze een goed beeld te kunnen krijgen van de producten die je aanbiedt. Denk in dit geval maar aan koopjesjagers.

Uiteindelijk moet je webshop zodanig ingericht zijn dat deze voor de bezoeker functioneel is. Ook dien je de vertrouwensfactor niet te vergeten. Daarnaast is een website dat traag reageert uit den boze. Laat daarom dat prachtige flash-tovenarij maar in de kast liggen. Houd dat maar voor de familie-website waar je de laatste ontwikkelingen op bijhoudt.

Koop-/bestelproces

Waar het omgaat met je webwinkel is dat je van je passieve bezoeker een actieve bezoeker maakt. Een bezoeker die er namelijk op los koopt. Nu is dat helaas niet altijd zo in de praktijk. Maar als je het al voor mekaar krijgt om uit elke honderd bezoeken een bezoeker zover krijgt dat deze ook daadwerkelijk van je koopt dan mag jij je zelf alvast feliciteren.

Maar daar moet het niet bijblijven. Belangrijk daarom is dat je ook flink wat aandacht besteedt aan een simpel koop-/bestelproces waar alle handelingen duidelijk zichtbaar zijn. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld productplaatjes, bestelknoppen, tekst en navigatie. Het gaat er in principe om dat je bezoeker niet al teveel hoeft na te denken bij elke stap die hij of zij neemt. Breng de bezoeker niet in verwarring of twijfel met het effect dat deze de koop afbreekt. Het koop-/bestelproces moet als het ware van een leien dakje verlopen.

De producten die je aanbiedt moeten duidelijk te onderscheiden zijn. Hierbij gaat het dan om het onderscheidt tussen andere producten maar ook om het onderscheidt tussen overige onderdelen van je website. Probeer te voorkomen dat je bezoeker in de situatie beland dat hij of zij niet weet waar die precies moet beginnen. Leg een zodanig pad voor de bezoeker aan dat het makkelijk en overzichtelijk is om een bestelling te plaatsen. Geef de bezoeker datgene waar die naar opzoek is.

Zoekwoorden

Doe goed onderzoek naar de zoekwoorden die betrekking hebben op je producten. Wanneer je dit gedeelte niet goed hebt ingericht dan zullen je bezoekers je aanbod ook niet weten te vinden. Stem dus je beschrijving van je producten goed af op de zoekwoorden die door potentiele klanten worden gebruikt.

Het voordeel van deze tactiek is dat je dan gebruik maakt van het organische zoekresultaten gedeelte van een zoekmachine waar je voor de vermelding niets hoeft te betalen. Doe je dit niet dan loop je hierdoor de kans dat je de verkeerde bezoekers op je webshop pagina krijgt. Bezoekers die namelijk niet doen wat je van hen verwacht en dat is namelijk overgaan tot bestellen.

Productbeschrijvingen

Let ook op je productbeschrijvingen zelf. Neem niet klakkeloos de beschrijving over van de fabrikant. Op deze manier bied jij je klanten geen extra toegevoegde waarde. Je beschrijvingen dienen de consument te voorzien van informatie waaruit blijkt dat het product hun probleem kan oplossen. En uiteindelijk dat ze overgaan tot het bestellen van desbetreffend product. Gebruik ook titels die het product juist omschrijven.

Webstatistieken

Om aanpassingen aan je webwinkel en inhoud te maken dien je ook de beschikking te hebben over data dat het bezoekersgedrag weergeeft. Deze data kun je voor een groot deel middels gratis bronnen verkrijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de statistische gegevens uit het administratiegedeelte van je webwinkelsoftware. Ook kun je denken aan de server-logs van je webhosting account en niet te vergeten extern gratis verkrijgbare webstatistieken software zoals Google Analytics

Deze bronnen staan je allemaal ter beschikking om het bezoekersgedrag van je website te analyseren. Op basis van je bevindingen hieruit kun je dan weer de juiste aanpassingen doorvoeren. Ook kun je deze data gebruiken om diverse testen uit te voeren. Je zou dan kunnen denken aan het plaatsen van plaatjes in de productomschrijving op bepaalde posities.

Je kunt de data ook gebruiken om je commerciële activiteiten nog verder uit te breiden. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het genereren van een sectie op basis van je verkopersdata met de best verkochte producten. Of het aanbieden van een sectie binnen je website met gerelateerde producten.

Klantcontact

Blijf ook altijd constant in contact met je klanten. En dan met name tevreden klanten die dus al iets van je hebben gekocht. Met deze klanten heb je al een relatie opgebouwd dus onderhoud deze.

Webwinkel software wordt vaak standaard voorzien van modules die het je bijvoorbeeld mogelijk maken om een nieuwsbrief te verzenden of te integreren met social media bronnen. Laat het gebruik van deze mogelijkheden niet onbenut achter. Dit zijn mooie kansen om gratis de commerciële activiteiten nog verder uit te breiden.

Er wordt vaak veronderstelt dat het opzetten van een webshop zo is gepiept. Helaas is dit niet zo in de praktijk. Zowel op technisch als commercieel vlak dien je flink wat te graven. Dat neemt niet weg dat indien je serieus aan de slag gaat met je webshop succes in het vooruitzicht ligt.

Pin It on Pinterest

Share This