Stel dat je besluit de weg in te slaan om te werken als zzp’er. Nadat je bent thuisgekomen van een harde dag werken pak je die avond na een overheerlijke maaltijd een pen en een stuk papier. Je ploft op de bank en begint na te denken over hoe je het allemaal zal gaan aanpakken.
Je vraagt je zelf af waar je de aandacht als eerst op zal gaan vestigen wanneer je besluit de stap te nemen om als zzp’er te gaan werken. Na een uurtje heb je uiteindelijk een aantal punten voor je zelf op papier gezet. Maar echt tevreden over het resultaat ben je niet.
Laten wij je in deze situatie wat verder helpen. We gaan ervan uit dat we jouw opsomming hebben gezien en deze van verdere commentaar en aanvulling zullen voorzien. Tevens zullen wij ook wat punten opnoemen waarvan wij denken dat die minimaal op het lijstje van een startende zzp’er aanwezig dienen te zijn.
Ondernemingsplan
Je vraagt je bijvoorbeeld af of het nu nodig is dat je een tot in de puntjes uitgewerkte ondernemingsplan op schrift dient te stellen alvorens je zult beginnen. Dit is afhankelijk van de situatie.
Meestal zal je als startende zzp’er beginnen met een minimum aan investeringen. Je zult waarschijnlijk starten vanuit een positie dat je nog in loondienst werkt. Bevind jij je in een soortgelijke situatie dan kan meestal een globale opzet op papier van je plannen al ruim voldoende zijn.
De praktijk leert namelijk dat naarmate je verder bent in het traject als zelfstandige er altijd aanpassingen aan je eens opgestelde ondernemingsplan zullen volgen. Indien je heel veel tijd hebt gestoken in een tot in de puntjes uitgewerkt ondernemingsplan dan is dat in deze situatie een beetje zonde van de tijd. Maar afhankelijk van hoe je dit bekijkt hoeft dat natuurlijk ook niet zo te zijn.
In een beginsituatie is het dus aan te raden te starten met een globaal plan op papier. Naarmate je meer op de juiste koers komt te zitten kun je het ondernemingsplan altijd verder uit werken of bijstellen.
Wat je ook kunt doen in deze situatie is in het kort op papier zetten wat je doelen zijn. Deze doelen dienen dan een kort karakter te hebben. Op deze manier zijn je doelen beter meetbaar en is de kans ook groot dat deze haalbaar zullen zijn. Probeer dus reëel te blijven met je vooropgestelde planning.
Als je kiest voor het maken van een uitgebreid ondernemingsplan dan kun je in deze situatie gebruik maken van modellen. Maar beschouw deze modellen als een soort leidraad. Iedere zzp’er is weer anders en dat moet ook duidelijk blijken uit jouw ondernemingsplan.
Ook dien je bewust te zijn van het volgende. Een in jouw ogen goed opgestelde ondernemingsplan is geen gegeven dat er daardoor ook een gegarandeerde kans op succes aanwezig zal zijn. Beschouw het meer als een houvast om je praktijk als zelfstandige in te richten en je doelen vast te leggen.
Wanneer heb je dan nu wel echt een ondernemingsplan nodig? Een ondernemingsplan zal altijd een rol gaan spelen indien er sprake is van een financiering bij de bank. Of als er gebruik gemaakt gaat worden van investeerders. Wat er hierin dan duidelijk naar voren dient te komen is de afspiegeling van het bedrijf waarin de persoonlijke kwaliteiten van jou als zelfstandige voorop staan.
Ondernemersrisico en werken als zzp’er
Als zelfstandige ondernemer lukt het je niet om je tegen alle risico’s in te dekken. Hier moet jij je als zzp’er goed bewust van zijn en daarmee moet je leren leven.
Ondernemen is nu eenmaal risico nemen. Het woordje zekerheid komt eigenlijk niet voor in het ondernemers vocabulaire. Wil je grote kans op zekerheid dan is werken als zelfstandige eigenlijk niet voor je weggelegd. Beter is het dan te kiezen voor de optie loondienst.
Het is zeer belangrijk deze afweging in oogschouw te nemen als je van plan bent je zelf te gaan vestigen als zelfstandige. Het vermogen om positief en onafhankelijk te kunnen reageren op moeilijke momenten maken je tot een ideale kandidaat voor het ondernemerschap.
ZZP opdrachten binnenhalen
Als zelfstandige zonder personeel dien je de wijde wereld in te trekken. Dit is niet letterlijk bedoeld maar probeer in ieder geval zo vaak mogelijk buiten de muren van je praktijk te staan. Kijk om je heen waar de potentiele klanten zich bevinden.
Op je comfortabele stoel op kantoor te zitten en te wachten totdat de klanten vanzelf binnenlopen is meer een sprookje. Laat potentiele klanten weten dat je bestaat. Je zult hier dus goed rekening mee moeten houden. Het eens zo knusse stekje op kantoor bij de baas zal je straks moeten gaan verruilen door letterlijk actief op pad te gaan. Regen of zonneschijn het zal maar moeten.
Voortbordurend op het vorige. Je zult strategieën dienen te ontwikkelen om opdrachten binnen te halen. Hier gaat het erom dat je bepaalde marketingtactieken gaat toepassen in de manier waarop je de opdrachten binnen gaat halen. Belangrijk hierbij te onthouden is dat je de concurrenten altijd een stapje voor dient te zijn.
Aannemen van opdrachten
Houd er rekening mee met waar je toe in staat bent indien je als zzp’er werkt. Het aannemen van opdrachten die je vermogen te boven gaan zullen in de toekomst alleen maar leiden tot het schaden van je naam.
Indien je op een bepaald moment een project niet aankan probeer dan een beroep te doen op collega ondernemers. Als zelfstandige dien je een weloverwogen keuze te kunnen maken bij het aannemen van opdrachten.
Ondernemersbudget
Bij het binnenhalen van potentiele klanten dien je in acht te nemen de tijd en het geld die je erin steekt. Leg precies vast wat je uitgeeft om een bepaalde klant binnen te halen. Bekijk eens in de zoveel tijd hoe je ervoor staat. Heb je het budget overschreden? Was de tijd ruim voldoende. Afhankelijk hiervan kun jij je actieplan bij stellen en kijken of je nog steeds het juiste pad bewandelt.
Het is van belang als zzp’er je aandacht te vestigen op een aantal essentiële punten waar je vroeg of laat te maken mee kunt krijgen. Uiteraard kunnen er nog een tal van punten een rol meespelen afhankelijk van je persoonlijke situatie. Waar het om gaat is dat wanneer je wilt gaan werken als zzp’er je de beschikking dient te hebben over een set goede uitgangspunten die je zelf verder kunt uitwerken zodat je de kans op verassingen een flink stuk verkleint.