Een simpele en goedkope manier om je zzp netwerk uit te breiden is het benaderen van mensen binnen je eigen kringen. Het voordeel hiervan is dat je deze mensen kent waardoor er geen drempel aanwezig is om het contact te leggen.
De mensen die je in dit geval benadert dienen jou een directe toegevoegde waarde te bieden. Een pluspunt hiervan is namelijk dat deze mensen op zich ook weer hun eigen netwerk bezitten. Door uitbreiding met deze sub netwerken boor je opnieuw potentiele bronnen voor jezelf aan en wel op een efficiënte manier.
Naast het onderhoud van je netwerk dien je ook naar de rol te kijken dat zich afspeelt tussen jou en de klant.
Indeling netwerkenlijst
Om je netwerk verder van de juiste glans te voorzien kun je als zelfstandige diverse tactieken toepassen. Een van deze tactieken is het indelen van je netwerkenlijst naar prioriteit.
Om je netwerk actueel te houden is het werken met zo’n lijst waarin je potentiele kandidaten bijhoudt een absolute must. De klanten die je het meeste kunnen opleveren plaats je bovenaan waarna de rest volgt. Op deze manier sorteer je de lijst op prioriteit waarmee je ook direct efficiënt te werk gaat.
Andere mogelijkheden zijn dat je de klanten kunt onderverdelen naar vestigingsplaats of je maakt een indeling naar klanten die nalatig zijn met betalen. Daarnaast kun je ook denken aan klanten met wie je goed kunt samenwerken of waar er een goede sfeer heerst.
Klanten kunnen ook een bepaalde aanzien hebben. Dat speelt weer in jouw voordeel wanneer jij je portfolio mondeling kenbaar maakt middels een plaatsing op je website.
Op basis van eigen ervaringen kun je ook je eigen systeem verbinden aan het opstellen van je lijst. Waar het omgaat is dat je snel een overzicht krijgt van je netwerk zodat je de juiste personen zonder tijdsverlies kunt spreken mocht dat nodig zijn.
Aandacht en tijd
Waar je ook op dient te letten wat je netwerk betreft is dat je een selectie maakt wat betreft aandacht en beschikbare tijd. Besteed de meeste aandacht aan degenen die je het meeste profijt bieden. Mensen met wie je contacten legt maar geen gehoor geven kun je beter netjes gedag zeggen.
Netwerk voor het laatste nieuws
Naast je zogenoemde vakgebied-contacten dien je er ook voor te zorgen dat je contact hebt met mensen die je kunnen voorzien van het laatste nieuws binnen jouw branche. En dan hebben wij het over de mensen die in principe direct bij de bron staan.
Denk bijvoorbeeld aan je belastingadviseur die je kan voorzien van informatie op het gebied van nieuwe wetten die eraan komen. Je kunt dan alvast anticiperen op bepaalde financiële beslissingen die je gaat nemen.
Ook dien je een netwerk niet alleen maar te gebruiken om je te voorzien van antwoorden op je vragen of het zoeken naar hulp of ondersteuning. Gebruik het ook om alert te blijven betreffende ontwikkelingen die een negatieve invloed op je werkzaamheden kunnen hebben. Denk maar aan klanten die slecht betalen of leveranciers die hun afspraken niet nakomen.
Belangenorganisaties
Wil je echt niets missen van wat er binnen je branche gebeurt dan kun je overwegen je aan te sluiten bij belangenorganisaties zoals de FNV, VNO-NCW, of het Platform Zelfstandige Ondernemers.
Kernpunten binnenhalen opdrachten
Wanneer het erop aankomt om klanten binnen te halen dan spelen een aantal kernpunten een belangrijke rol.
Kijk naar jezelf als persoon. Vraag jezelf af of jij die deskundige bent naar wie de klant op zoek is.
Ook gaat het om het tarief. Biedt jij het tarief aan die de klant doet besluiten om voor jou te kiezen?
Hoe ziet het pakket eruit die je aanbiedt. Is dit pakket zodanig samengesteld dat het aansluit op de behoeften van de klant?
En hoe zit het met de locatie van je werkzaamheden. Is het mogelijk dat je op afstand kunt werken? Eist de klant dat je perse op locatie werkt? Hoe flexibel ben je hierin?
Waar het de klant om gaat is dat jij de deskundige bent die het probleem zo goed mogelijk en efficiënt kan oplossen. De rest komt vaak op de tweede plaats.
Probleem van de klant
Om het probleem van de klant goed te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je samen op een en dezelfde lijn staat.
Ken je klant in algemene lijnen goed alvorens je in gesprek gaat. Maak tijdens het gesprek notities voor jezelf. Neem daarin bijvoorbeeld op wat ze precies doen. Opereren ze alleen binnen Nederland of ook in het buitenland. Hoe wordt er op de werkvloer met elkaar omgegaan? Hoe staat het met de hiërarchie? Wie neemt welke beslissingen? Wat zijn de producten?
Wat ook van belang is als je bij de klant op bezoek gaat is te weten met wie je het gesprek voert. Spreek je rechtstreeks met degene die de beslissingen neemt of spreek je met een ondergeschikte die alleen maar fungeert als doorgeefluik. Pas het niveau van je gesprek dan aan.
Luister goed naar de klant en analyseer het verhaal. Haal de punten eruit waar jij goed op kunt scoren met jouw kennis en ervaring. Verpak dit op een zodanige wijze dat daaruit jouw toegevoegde waarde blijkt waarmee je uitsteekt boven de concurrentie. Kan je het sneller en beter? Is je prijs scherper? Ben je flexibeler? Kun je het onderbouwen met praktijkcases?
Laat ook nooit blijken dat je geaasd bent op de opdracht. Dit kan belletjes doen rinkelen bij de klant dat je misschien zonder opdrachten zit. En daarop voortbordurend dat er misschien wat mis is met je ervaring. Of dat je misschien je werk niet goed doet. Kom over als een bezige bij.
Bestaande klanten binden
Wanneer je een keuze dient te maken om je producten aan de man te brengen dan heb je de huidige klanten en je hebt de potentiele klanten.
Als budget en tijd een probleem vormen dan zijn je huidige klanten de betere optie om aan te spreken dan de nieuwe klanten. Bij nieuwe klanten zal het je vaak veel meer moeite en geld kosten om deze binnen te halen. Kies dus voor de efficiëntere oplossing.
Verwaarlozing van het contact
Bij bestaande klanten kan het voorkomen dat er wegens wisseling van leidinggevende jij als zzp’er over het hoofd wordt gezien mocht er een opdracht vrij komen. Het is daarom van belang om het contact met je huidige klanten niet te verwaarlozen. Zo weet men dat je nog steeds bestaat. Voor de klant is het ook een extra last als deze steeds opnieuw dient te shoppen naar de juiste zelfstandige. Speel daarop dus in.
Toenadering nieuwe klanten
Als het om nieuwe klanten gaat dan kun je op verschillende manieren proberen een voet aan de deur te krijgen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken waar de klant waarde aan hecht. Je dienstenpakket kun je dan op basis daarvan samenstellen zodat deze daarop aansluit.
Je kunt ook denken aan het gratis toe sturen van een artikel waarin je iets belicht wat in het verlengde ligt van de bedrijfsactiviteiten. Of indien aanwezig, kun je de klant een praktijkcase toesturen die je succesvol hebt afgerond en die aansluit op hun situatie.
Naarmate je bedrijf verder groeit dient de omvang van je zzp netwerk ook toe te nemen. Maar daar blijft het niet bij. Je dient constant alert te blijven op alles wat zich binnen je markt afspeelt. Op basis daarvan dien je als zzp’er de nodige voorzieningen te treffen zodat je aanbod aansluit op de vraag en daarbij is je netwerk van onmisbaar belang.