Zit je met de vraag of je zomaar een zzp’er kan worden dan is er absoluut goed bericht voor jou aanwezig. In principe is er niets dat je kan tegenhouden om je droom waar te maken.

ZZP’er worden kan namelijk van de ene op de andere dag plaatsvinden. Ben jij je baas zat? Heb je voldoende zelfvertrouwen omtrent hetgeen je gaat doen? Heb je geen overige verplichtingen? Dan staan de poorten wijdt open.

Wel dien jij je ervan bewust te zijn dat de stap die je zet om als zzp’er door het leven te gaan voor een grote ommekeer kan betekenen in je leven. Het nemen van dit besluit dien je daarom goed te overwegen zodat het bestaan van twijfels tot een minimum wordt beperkt.

Het beperken van twijfels tot een minimum krijg je voor elkaar door een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding op de te nemen stappen om te starten als zzp’er zal je verdere ondernemersleven namelijk een stuk aangenamer maken.

Op alles voorbereidt zijn is onmogelijk. Maar het bouwen aan een goede basis is absoluut te doen. Deze basis zal ervoor zorgen dat je in staat bent om moeilijke tijden te overwinnen en je doel te bereiken. Vele facetten zullen de revue passeren waar jij je als zzp’er op dient voor te bereiden. Een van deze facetten is bijvoorbeeld het ondernemingsplan.

Ondernemingsplan

Wanneer je start met de opzet van je bedrijf is een ondernemingsplan een van de eerste aspecten waar je tegenaan loopt. De vraag is nu of je deze wel of niet nodig hebt.

Vaak kun je dit afdoen middels een simpel opgezette plan dat de hoofdlijnen bestrijkt en die je bijschaaft naarmate de tijd vordert. Maar soms kom je er niet onderuit om zonder een gedegen ondernemingsplan te werken. Denk maar aan de aanvraag voor een financiering.

Kennis en ervaring

Als ondernemer dien je ook te denken aan je eigen capaciteiten. Beschik je over de juiste dosis kennis en ervaring op het vakgebied waarin je een bedrijf geheel zelfstandig wilt opzetten?

Kennis van de markt waarin jij je gaat begeven is erg belangrijk. Ken je al je medespelers? En ben je op de hoogte van de gewoonten binnen deze branche? Hoe zit het met regels en vergunningen? Is er een vergunning nodig voor het uitvoeren van je ondernemershandelingen? Hoe zit het met de juridische kant van je zaken?

Binnenhalen van opdrachten als zzp’er

Het binnenhalen van opdrachten is iets wat als een lopend draadje door het drijven van je onderneming heengaat. Je zult er elke dag mee te maken krijgen. Toepassen van goede tactieken en netwerken zijn ingrediënten om de concurrentie een stapje voor te blijven.

Financiën

Denk na over de nodige financiën. Hoe ga je deze binnenhalen. Heb je zelf een verstopte kous ergens die je eindelijk kunt gebruiken. Of dien je een beroep te doen op de bank of investeerders. Het maken van een financieel plan kan je hierbij helpen.

Administratie

Ga je de administratie zelf doen of huur je hiervoor een boekhouder of accountant in? Aan de administratie worden er strenge eisen gesteld. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. De cashflow is een belangrijke graadmeter. Een boekhoudprogramma kan je heel wat tijd besparen maar een simpele spreadsheet programma doet zijn werk ook prima.

Belastingen

En hoe zit het met je belastingen? Doe je de aangifte inkomstenbelasting zelf of besteed je dit ook uit aan een belastingconsultent of een fiscaal jurist? Een winstaangifte kan zeer complex uitvallen waarvoor vaak specialistische kennis voor is vereist. Denk maar aan de regels betreffende aftrekbare kosten of het in bezit hebben van een auto van de zaak of kantoorruimte. Ook zal je periodiek te maken kunnen krijgen met het doen van de aangifte BTW.

VAR-verklaring

Wanneer je met opdrachtgevers te maken krijgt zal er vaak als eerst gevraagd worden of je over een VAR-verklaring beschikt. Zorg dat je deze verklaring in bezit hebt voordat je start met het werven van klanten. Het is ook weer niet zo dat je zonder een VAR-verklaring niet kunt werken als zzp’er. Het verkleint wel je kans om opdrachten binnen te halen.

Rechtsvormen

In wat voor vorm ga je de praktijk gieten. Kies je voor de eenmanszaak of ga je een samenwerkingsverband aan. Misschien is een besloten vennootschap een optie. Gaat je keuze uit naar de BV dan krijg je te maken met de vennootschapsbelasting.

Dienstbetrekking of uitkering

Hoe maak je de start als zzp’er? In je beginperiode kun je nog een dienstbetrekking aanhouden voor een financiële back-up. Houd er wel rekening mee of dit vanuit je werkgever gezien is toegestaan. Er zijn ook mogelijkheden om te starten vanuit een positie waarin je in de uitkering zit.

Bedrijfsnaam

Een pakkende bedrijfsnaam is ook iets waar je aan dient te denken. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken tussen een algemene naam, je eigen naam, of een combinatie van de twee. Leg de link ook met je website. Als zelfstandige zonder personeel is een website absoluut een pre. Bouw je die zelf of schakel je een webdesignbureau in?

Marketingactiviteiten

Hoe ga je de marketingactiviteiten aanpakken? Netwerken en reclame maken vormen hier essentiële onderwerpen. Voor het maken van reclame kun je denken aan het gebruik van drukwerk. Maar even belangrijk is je aanwezigheid op het internet. Zorg voor een website dat goed gevonden wordt.

Verdeel je klanten in bestaande en nieuwe potentiele klanten. Je dient strategieën te bedenken hoe je deze behoudt en verder uitbreidt. Bellen op de juiste manier vormt ook een belangrijk onderdeel hierin.

Zoekmachineoptimalisatie

Naast het goed gevonden worden zijn er ook tal van mogelijkheden om online reclame te maken. Dit kan betaald als onbetaald plaatsvinden. Vergeet ook het gebruik van Social Media niet.
Eventueel kan een zoekmachineoptimalisatie- of SEO-bureau je bij dit alles helpen.

Juridische zaken

Vergeet het maken van goede afspraken niet. Het goed dichttimmeren van hoe de werkzaamheden verricht zullen worden is de basis om conflicten te voorkomen. Zet gemaakte afspraken op schrift. Zorg voor de juiste contracten. Stel je algemene voorwaarden op en maak die duidelijk kenbaar. Denk aan eventuele auteursrechten. Een andere belangrijk aspect is de offerte. De offerte is ook een kans om jezelf goed te verkopen.

Verzekeringen

Verzekeringen dien je absoluut niet in een hoekje te stoppen als zzp’er. Sommige verzekeringen zijn verplicht andere weer niet maar wel handig. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of een aansprakelijkheidsverzekering. Wees alert en teken niet de eerste en beste polis. Maak een juiste afweging voor jezelf van wat je wel en niet nodig hebt.

Werkstructuur

Ga niet chaotisch te werk maar zorg voor een goede structuur binnen je te verrichten werkzaamheden. Probeer werk en privé gescheiden te houden mocht je een kantoor aan huis hebben.

Het leven als zzp’er kan complex uitvallen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een brede oriëntering met de juiste balans kan je voor heel wat valkuilen behoeden. Blijf alert, neem de juiste beslissingen en probeer zoveel mogelijk de van belang zijnde facetten die een rol spelen in jouw ondernemerssituatie mee te nemen. Ga je op deze manier te werk dan zal het succes om zzp’er te worden voldoende kans van slagen hebben.

Pin It on Pinterest

Share This