SEO of zoekmachineoptimalisatie heeft te maken met het proces om gedeelten van je website op een bepaalde manier in te richten zodat er sprake is van een goede vertegenwoordiging van je bedrijf binnen de zoekresultaten van zoekmachines.

Belangrijk hierbij is dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste sleutelwoorden zodat je optimaal kunt profiteren van je plaats binnen de zoekresultaten. Het Engelse woord voor zoekmachineoptimalisatie is Search-engine Optimization en wordt aangegeven met de afkorting SEO. Het Engelse woord voor sleutelwoorden is keywords.

Enkele grote zoekmachines wereldwijd op dit moment zijn onder andere Google en Bing. Daarnaast heb je nog een flink aantal kleinere zoekmachines en dan met name lokale zoekmachines.

Organische resultaten

Wanneer je met een bepaald sleutelwoord in de zoekresultaten van een zoekmachine staat dan is het grote verschil met andere vormen van online adverteren dat je niet voor die positie dient te betalen. Vandaar dat het ook de organische zoekresultaten wordt genoemd.

Adwords

Een betaalde manier van online adverteren is bijvoorbeeld het Adwords programma van Google.
Bij deze manier van adverteren dien je als het ware elke keer dat er geklikt wordt op jouw advertentie Google een bepaald bedrag te betalen.

Historie

Nu is het niet zo dat je voor de eerste en beste sleutelwoord die je in je website verwerkt ook hoog in de zoekresultaten zult staan. Vroeger was het allemaal een stuk makkelijker. De technieken of algoritmen achter de zoekmachines waren toen makkelijk te manipuleren.

Voor iemand met een beetje verstand van zaken was het kraken van de code die de positie bepaalde niet al te moeilijk. Vaak kon je al een hoge positie verkrijgen door je sleutelwoord in de titel van je pagina te noemen en daarna flink wat keren in je tekstinhoud en klaar was kees. Een hoge positie binnen de zoekresultaten was hierdoor zeer kansrijk.

Maar helaas, ook de zoekmachines zijn volwassener geworden. Tegenwoordig dien je over een goede dosis SEO-kennis te beschikken om met een bepaald sleutelwoord hoog in de zoekresultaten te staan. Daarbij dien je ook niet te vergeten dat de concurrentie tegenwoordig een stuk heviger is op het internet dan vroeger.

SEO-specialisten

Wil je tegenwoordig ook goed vertegenwoordigd zijn op het internet en dan maakt het niet uit of het gaat om betaalde of onbetaalde resultaten, dan dient er gedegen kennis aanwezig te zijn. Bedrijven die dit laatste stukje goed begrijpen maken tegenwoordig dan ook gebruik van echte SEO-specialisten. Hetzij in eigen dienst hetzij middels inschakeling van een extern SEO-bureau.

Wanneer je te maken hebt met een SEO-bureau dien jij je van een aantal zaken bewust te zijn. Ga nooit af op een garantie dat er wordt gegeven voor een bepaalde positie. In het geval van Google bijvoorbeeld weet niemand behalve Google zelf hoe de algoritmes van de zoekmachine werken. En dit geldt ook voor overige zoekmachines. Het garanderen van een bepaalde positie moet je daarom dan ook niet al te letterlijk nemen.

Het toepassen van bepaalde SEO-technieken komt vaak voort uit het uitvoerig testen hiervan. De resultaten van deze testen willen ook weer niet zeggen dat dit 100% voor jou zal werken. Indien er dus op basis hiervan garanties qua positie aan jou als ondernemer worden gegeven dan dien je er toch even bij stil te staan alvorens je die biljetten overmaakt.

Wat een goed SEO-bureau je wel kan garanderen is dat je website voor een groot deel zoekmachinevriendelijk wordt gemaakt. In die zin dat je website zodanig wordt aangepast dat het voor de zoekmachine als voor de gebruiker zodanig wordt ingericht dat het de juiste relevante toegevoegde waarde biedt.

Ook dien je als ondernemer rekening te houden met het feit dat SEO-werk zijn tijd neemt en een blijvend proces is. Verwacht niet van een SEO-bureau dat je website binnen een dag zoekmachinevriendelijk wordt gemaakt. SEO dient geleidelijk te worden geïmplementeerd maar daar blijft het niet bij. SEO moet ook met regelmaat bijgehouden worden.

SEO simpel

Je zult misschien ook vaak horen, SEO dat is zo gefixed, dat is helemaal niet moeilijk. Dit ligt eraan in welke context je dit plaatst. Een bekende kreet die je vaak hoort is: ik sta op nummer een in de zoekresultaten met mijn eigen bedrijfsnaam!

Deze meneer of mevrouw vergeet er helaas bij te zeggen dat hij of zij vaak de enige is met die naam. Niemand kent de naam verder alleen degene die dat bedacht heeft. De vraag vervolgens aan deze meneer of mevrouw is dan: en hoeveel bezoekers heeft u per dag? Maar daar stopt het niet bij. De volgende vraag is dan: doen deze bezoekers precies wat u van hen verlangt? Want daar gaat het uiteindelijk om. En bij het stellen van deze vragen volgt er plots een stilte en gaat het gesprek opeens over het weer……

Het voorgaande is de wereld van SEO globaal gezien. Er zitten heel wat technische aspecten achter hetgeen je voor mekaar wilt krijgen. En vooral als het gaat om een branche waar er veel concurrentie heerst. Dus het verhaaltje SEO is simpel; dat is simpel ja, tenminste als je weet wat je doet. En daarvoor moet er kennis aanwezig zijn.

Relevante informatie

De taak van een zoekmachine, of althans wat je als gebruiker ervan verwacht, is dat zo’n zoekmachine je voorziet van relevante informatie op basis van hetgeen waar je na opzoek bent. Het is dit gegeven dat Google zo oppermachtig is geworden binnen de zoekmachine wereld.

PageRank

Het idee van Google om de relevantie van een bepaalde webpagina voor een bepaald sleutelwoord te bepalen is dat er wordt gekeken naar iets dat in Google termen PageRank wordt genoemd.

Om de PageRank te bepalen wordt er gekeken naar de hoeveelheid inkomende links van een bepaalde webpagina. Naast het aantal inkomende links is het ook van belang te kijken naar de relevantie van de website van waaruit er word ge-linked. In die zin, als deze website ook hoog staat aangeschreven betreffende het onderwerp waar jouw website over gaat dan zorgt dat voor een extra plusje.

Wordt er dus een link van zo’n website geplaatst naar jouw website dan heeft dat als gevolg dat je PageRank-waarde positief word beïnvloedt. Dit heeft dan weer als gevolg dat indien iemand op een bepaalde sleutelwoord zoekt, jouw website op basis van deze criteria goed in de zoekresultaten tevoorschijn kan komen.

Het komt er dus op neer dat met de PageRank Google vandaag de dag zijn stempel heeft gedrukt als oppermachtige zoekmachine. Tegenwoordig is PageRank niet hetgeen het was in de begindagen van Google. Maar desniettemin blijft het een belangrijk basisgegeven van waaruit de dynamische Google Algoritme verder is ontwikkeld.

Het hebben van een prachtige website wil niet zeggen dat je daardoor ook direct goed in de zoekresultaten vertegenwoordigd bent. Er dient ook gewerkt te worden aan een ander aspect. En dat is de mate van zoekmachinevriendelijkheid van je website ook wel het SEO-gedeelte genoemd. Prent dit daarom goed in je achterhoofd alvorens je een start geeft aan het ontwikkelen van die prachtige website voor je bedrijf.

Pin It on Pinterest

Share This