ZZP-ers ontkomen er vandaag de dag niet meer aan: de groei van het internet en sociale media als communicatiemiddel in het bedrijfsleven. Deze nieuwe digitale communicatie- en informatiekanalen spelen een steeds grotere rol in het leggen van contacten tussen zelfstandige professionals en het opbouwen en onderhouden van netwerken. Sociale netwerksites en andere online communicatie kanalen kunnen dus nieuwe mogelijkheden creëren voor ZZP-ers op zoek naar nieuwe opdrachtgevers, mits ze op een effectieve manier worden gebruikt.
Hoewel de invloed van sociale netwerksites in de eerste instantie grotendeels te merken was op het persoonlijk vlak, in de laatste jaren is het belang van sociale netwerksites voor professioneel gebruik sterk toegenomen. Vooral LinkedIn is binnen rap tempo uitgegroeid tot een invloedrijke speler binnen de professionele netwerksites. Professionals, bedrijven en zzp-ers maken steeds meer gebruik van dit platform voor het onderhouden en leggen van contacten, voor wervingsdoeleinden, en om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Maar hoe maak je nu op de meest effectieve manier gebruik van dit nieuwe platform?
Het belang van personal branding: online……………
In de eerste plaats kun je de verschillende online platforms zien als een strategische en kosten-efficiënte manier om naamsbekendheid te genereren en toegang te krijgen tot de juiste doelgroep. Maar het aanmaken van een LinkedIn profiel om nieuwe connecties te leggen is op zichzelf niet voldoende om ervoor te zorgen dat jij, en niet iemand anders, uitverkoren wordt voor het voltooien van een nieuw project. De sleutel tot een doeltreffende netwerkingsstrategie is het zien van al je online uitlatingen als deel uitmakend van een doordachte marketingstrategie. Als ZZP-er verkoop je niet alleen een product of dienst, maar je verkoopt ook jezelf. Om deze reden is personal branding vandaag de dag van groot belang.
Personal branding betekend het op een bewuste manier nadenken over de manier waarop je jezelf presenteert, met daarbij als doel het creëren van een innovatief en herkenbaar imago. Met de groeiende hoeveelheid zzp-ers op de markt wordt het profileren van jouw kennis en kwaliteiten een cruciale prioriteit. Dit beperkt zich natuurlijk niet tot het aanmaken van een pakkend LinkedIn profiel. Online netwerkingssites vormen een uitlaat bij uitstek voor personal branding, maar hiernaast spelen andere kanalen ook een belangrijke rol. Neem deel aan discussies op online fora, wordt lid van professionele netwerken, en deel je inzichten door middel van gastblogs op toonaangevende websites binnen jouw branche. Hiermee creëer je een imago van een goed-geïnformeerde professional die op alle vragen een doordacht antwoord heeft.
De sleutel bij al je professionele communicatie en uitlatingen, online zowel als offline, is de overweging ‘hoe komt dit over op een ander’. Je kunt wel zo hard mogelijk schreeuwen dat jij de beste bent, men gelooft dit pas als ze jouw kennis en inzichten ook daadwerkelijk kunnen evalueren aan de hand van echte voorbeelden. Stel je dus behulpzaam op, geef advies op fora en deel je mening in discussies.
maar ook offline………….
Maar staar je niet blind op enkel de online wereld. Ook in de ‘echte’ wereld zijn er veel mogelijkheden om je netwerk te vergroten en een impact te maken door middel van een pro-actieve houding, creativiteit en een beetje charisma. Maak slim gebruik van bestaande contacten, cursussen, netwerkavonden, congressen en andere gelegenheden om in aanraking te komen met potentiele opdrachtgevers. Focus hierbij niet alleen op diegenen die je direct aan werk kunnen helpen. Zelfs al zijn er tijdens een bepaalde aangelegenheid geen personen te vinden die je direct aan een nieuwe opdracht kunnen helpen, kan het geen kwaad om toch je visitekaartje uit te wisselen met een aantal professionals wiens werkzaamheden verwant zijn aan die van jou. Op deze manier verspreid je je naam, bouw je een netwerk op en, wie weet, leidt dit in de toekomst wellicht naar nieuwe opdrachten.
Het punt is dus om al deze verschillende facetten van jouw personal branding op elkaar af te stemmen: online en offline. Volg een ontmoeting tijdens een evenement op met een uitnodiging op LinkedIn, of zet een discussie die begon na aanleiding van een blogpost voort door het organiseren van een informele bijeenkomst. Zorg hierbij dat je op elk platform dezelfde kernvaardigheden benadrukt, zodat een consistente indruk wordt gecreëerd van jouw sterkste verkooppunten. De kernpunten van je professionele persoonlijkheid voer je door in alle aspecten van je personal branding: van het ontwerp van je visitekaartje tot je eigen blog en je bijdragen aan professionele kennisplatforms, bijeenkomsten en evenementen.
Maar het gaat hierbij niet alleen om het benadrukken van jouw vaardigheden of kennis. Zakendoen is nog altijd, zelf in het digitale tijdperk, een hoogst persoonlijke onderneming. Gevoel speelt hierbij dus een belangrijke rol. Zorg dus dat je kundig, verantwoordelijk en toch sociaal en open overkomt. Wek vertrouwen bij de ander door een persoonlijke aanpak in de manier waarop je communiceert. Het opbouwen van een reputabel professional brand kost wellicht tijd, maar een goede reputatie, wanneer deze eenmaal tot stand is gekomen, is meer waard dan honderd het digitale universum ingeslingerde tweets.
Auteur: Sanne Velthuis werkt op het moment in opdracht van Vistaprint, de grootste internationale online drukwerkleverancier. Ze schrijft regelmatig over (online) marketing, social media, en communicatie.