Bij het drijven van je onderneming zal je altijd te maken krijgen met bezittingen en schulden. Deze bezittingen en schulden kun je niet zomaar in je boekhouding verwerken. Je dient dit volgens een bepaalde methode te waarderen.

Het op een bepaalde manier waarderen van je bezittingen en schulden staat ook wel bekend als de waardering van activa en passiva.

De waardering van je activa en passiva dien je te doen conform de gegevens die je per balansdatum bekend zijn. Hier gaat het dus om de feiten en omstandigheden zoals die gelden per balansdatum.

Belangrijk hierbij te weten is dat je geen rekening mag houden met feiten en omstandigheden die na balansdatum ontstaan. Het maakt daarbij dan ook niet uit dat deze feiten en omstandigheden bijvoorbeeld zijn ontstaan in het boekjaar waar het omgaat maar pas na balansdatum zichtbaar worden.

In dit geval kun je bijvoorbeeld denken aan het feit dat je bent uitgegaan van een ontvangst maar naar later blijkt (na balansdatum) dat deze betaling helemaal niet zal plaatsvinden. In dit geval mag je hier dus geen rekening meer mee houden.

Informatie waardering per balansdatum

Een ander belangrijk onderscheidt waar je rekening mee dient te houden is in de situatie dat er sprake is van informatie dat betrekking heeft op de waardering per balansdatum.

Wanneer je dus te maken heb met informatie dat nodig is voor de waardering van je activa en passiva per balansdatum en deze informatie pas na balansdatum bekend wordt dan dien je wel hiermee rekening te houden voor de waardering per balansdatum.

Deze informatie is namelijk van belang voor de situatie zoals die geldt per balansdatum. Dus dient er daarmee rekening gehouden te worden wanneer je de balans fiscaal gezien gaat opstellen.

Ondernemersoordeel

Bij de waardering per balansdatum gaat het om jouw oordeel als ondernemer. Jij bepaalt op wat voor manier de waardering geschiedt. Maar dan in die zin dat de waardering dient te gebeuren op basis van feiten die jou bekend zijn of op basis van feiten die jij had moeten weten.

Wat is een bedrijfsmiddel

Bij bedrijfsmiddelen moet je denken aan middelen die nodig zijn om je onderneming op de juiste manier te kunnen drijven. Deze middelen zijn dan niet bedoeld om er rechtstreeks omzet mee te genereren.

Dit zou wel het geval zijn als je bijvoorbeeld goederen in voorraad hebt die bestemd zijn voor de verkoop. Deze zaken behoren dan tot het vlottend kapitaal, bestemd om omzet mee te creëren.

Bij bedrijfsmiddelen gaat het erom dat deze bestemd zijn om je ondernemerswerkzaamheden uit te kunnen voeren zodat je daardoor uiteindelijk omzet en winst mee kunt generen. Bedrijfsmiddelen behoren eigenlijk gezegd tot je vaste kapitaal.

Vaste activa

Bij bedrijfsmiddelen dien je een onderscheidt te maken tussen materiële vaste activa en immateriële vaste activa.

Wanneer er wordt gesproken over materiële vaste activa dan worden daarmee bedoeld middelen als machines, auto’s en gebouwen. Onder immateriële activa vallen bijvoorbeeld vergunningen, know-how, auteursrechten en huurrechten.

Daarnaast is er ook nog een onderverdeling dat te maken heeft met eventueel belangen in een ander bedrijf, bijvoorbeeld een besloten vennootschap. In dat geval wordt er gesproken over financiële vaste activa.

Kwalificatie bedrijfsmiddel

Wanneer je als ondernemer een bepaald onderdeel binnen je bedrijf als bedrijfsmiddel wilt kwalificeren dan is hiervoor niet van belang dat je de juridische eigenaar bent. Zolang je maar economische eigenaar bent van de zaak dan kun je zo’n middel als bedrijfsmiddel voor je onderneming kwalificeren.

Je hoeft dus niet het eigendom van het bedrijfsmiddel te bezitten. Het gaat erom dat de veranderingen in waarde voor jouw rekening en risico zijn en als je daarbij ook nog het risico draagt voor een eventueel verloren gaan van de zaak dan mag je het middel dus kwalificeren als bedrijfsmiddel. In dit geval wordt er dan ook gesproken van het economische eigendom.

Huurkoop bedrijfsmiddel

Onder economische eigendom kan ook vallen het huren van bedrijfsmiddelen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan huurkoop. In dit geval ben jij de economische eigenaar totdat de laatste betaling plaatsvindt. In de tussentijd, tot de periode van de laatste betaling, blijft degene die jou het bedrijfsmiddel heeft geleverd de juridische eigenaar. Jij mag in dit geval de zaak dan wel al kwalificeren als bedrijfsmiddel.

Leasen bedrijfsmiddel

Krijg je te maken met het leasen van zaken binnen je onderneming dan ligt de kwalificatie bedrijfsmiddel niet direct voorhanden. In dit geval dien je een onderscheidt te maken tussen de verhuurder ook wel lessor genoemd en jij als huurder ook wel de lessee genoemd.

Normaal bekeken worden deze zaken als bedrijfsmiddel gezien voor de verhuurder. Maar indien de situatie tussen jou en de verhuurder van zodanig aard is dat jij hierbij de optie hebt om de zaak na afloop van de leasetermijn te kunnen kopen, dan kan het bedrijfsmiddel in dit geval wel gelden als bedrijfsmiddel voor jou als de huurder. In deze situatie bezit jij dan het economische belang.

Los hiervan, de Belastingdienst beoordeelt zelf ook op basis van een aantal criteria wie de kwalificatie bedrijfsmiddel mag dragen.

Economisch goed

Onder een bedrijfsmiddel valt niet alleen een het economische eigendom maar daaronder valt ook een economisch goed.

Er is sprake van een economisch goed als jij als ondernemer iets hebt gehuurd, bijvoorbeeld een onroerende zaak en hierin op een zodanige manier hebt geïnvesteerd dat deze investeringen als zeer noodzakelijk zijn te beschouwen om je onderneming op de juiste manier te kunnen uitoefenen.

In dit geval behoort zo’n economisch goed dan ook tot je bedrijfsmiddel. Er is hier dan sprake van een bijzondere waarde. En daarbij dien je wel goed onderscheidt te maken dat niet de zaken waar je de investeringen voor hebt gedaan zijn te beschouwen als de bedrijfsmiddelen maar het recht van gebruik van de onroerende zaak, dat is het bedrijfsmiddel.

Bedrijfsmiddelen vormen een belangrijk onderdeel binnen het ondernemerschap. Waar je op dient te letten als ondernemer bij het gebruik van bedrijfsmiddelen is dat je deze op de juiste manier kwalificeert. Heb je eenmaal voor de juiste kwalificatie zorg gedragen dan is het van belang dat je fiscaal gezien de bedrijfsmiddelen op de juiste manier waardeert.

Pin It on Pinterest

Share This