Als ondernemer kun jij in je eentje jarenlang jouw onderneming succesvol hebben gedreven maar toch kan er zich een moment voordoen waarbij je graag zou willen zien dat je enige backup hebt zodat je wat vrije tijd over hebt. Ontspanning en privé zijn namelijk ook belangrijke ingrediënten die bij het succesvol ondernemen horen.
Drijf jij je onderneming geheel in je eentje dan kun je niet zomaar er even voor een paar weken tussenuit gaan. Los van dit soort privé-aspecten kun je ook het gevoel hebben dat je onderneming nog meer winstpotentie heeft, alleen kun jij dit in je eentje niet optimaal benutten. Daarnaast zou je soms ook graag willen zien dat jij je ideeën kunt bespreken met andere professionals waar je samen aan een bepaald project kunt werken met het oog op nog meer omzet.
Om aan al deze gevallen praktische uitwerking te geven heb je als ondernemer altijd nog de optie om je onderneming in de vorm van een firma of een maatschap te gieten. Nu kunnen hier een aantal scenario’s een rol spelen.
Gehele overdracht aan firma
Zo kun je de bedoeling hebben dat je helemaal niet verder wilt en dat het zo wel welletjes is geweest. Je draagt de onderneming dan over aan een firma bestaande uit een aantal firmanten waarna jij je helemaal uit het ondernemerschap terugtrekt. In dat geval vormt al hetgeen je aan winst genereert met deze overdracht stakingswinst.
Gedeeltelijke overdracht aan firma
Het kan ook zo zijn dat je de onderneming niet in het geheel overdraagt. Wanneer je dan het deel van de onderneming dat bij jou achterblijft, gaat herwaarderen en daarbij ontstaat er winst dan is deze winst niet onbelast. In dit geval dien je over deze winst af te rekenen. Ook zit er nog een nadeel hieraan vast, je mist de faciliteit van de stakingsaftrek.
Voorbehoud stille reserves
Soms kan er ook sprake zijn van inbreng waarbij er geen belastingheffing ontstaat. Deze situatie doet zich voor indien jij de inbreng zodanig doet dat er daarbij sprake is van een voorbehoud van alle stille reserves. In dit geval vindt er dan geen eindafrekening plaats.
Buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen
Wat er ook kan gebeuren bij de inbreng is dat je als ondernemer de keuze maakt dat je een deel van je vermogen dat aan je onderneming toebehoort niet gaat inbrengen in de firma. Kies je voor deze oplossing dan krijg je te maken met het begrip buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen.
Over dit ondernemingsvermogen hoef je dan niet af te rekenen. Maar hier geldt er ook weer een uitzondering. Besluit je namelijk dit buitenvennootschappelijk vermogen over te brengen naar privé dan dien je als ondernemer hier wel over af te rekenen. In dat geval is er dan gewoon sprake van stakingswinst.
Wil je als ondernemer meer vrije tijd of ben je van plan het rustiger aan te doen dan staan je diverse opties ter beschikking om het ondernemerschap een andere wending te geven. Belangrijk hierbij is dat je de diverse opties goed naast elkaar legt zodat je weet of je wel of niet zal moeten afrekenen over de ontstane winst.