Bij het gebruik van een auto van de zaak als ondernemer moet je er rekening mee houden dat er onder bepaalde omstandigheden een correctie op de winst kan plaatsvinden. Deze correctie is dan een correctie in negatieve zin. Er wordt namelijk een bedrag opgeteld bij je winst omdat je de kosten die je maakt voor het gebruik van de auto niet volledig als ondernemingskosten mag opvoeren.
Fiscaal gezien kun je voor de inkomstenbelasting in principe op drie mogelijkheden te maken krijgen met het wel of niet toepassen van deze winstcorrectie. Je hebt namelijk de situatie dat het gaat om een privéauto, de situatie dat het gaat om een auto van de eigen onderneming en de situatie dat er sprake is van een auto van de werkgever.
Geen winstcorrectie privéauto
Wanneer je een privéauto gebruikt voor je ondernemerswerkzaamheden dan hoef je helemaal geen winstcorrectie toe te passen. Dit houdt in dat je helemaal niets bij je inkomen hoeft op te tellen wat ertoe zou leiden dat je meer inkomstenbelasting verschuldigd bent.
Aan de andere kant kun je ook weer niet de volledige kosten die je maakt met de auto in het geval je deze voor de onderneming gebruikt in aftrek brengen. De fiscus heeft namelijk bepaald dat indien de situatie zich voordoet dat jij je privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, jij als ondernemer € 0,19 per km als kosten in aftrek mag brengen van de winst dat te maken heeft met het gebruik van de auto.
Dit bedrag is het maximale wat je als autokosten van de winst in aftrek mag brengen bij gebruik van een privéauto. Maak je meerdere kosten in dit geval dat zijn deze dus gewoon niet aftrekbaar. Heb je bijvoorbeeld een lening afgesloten om je privéauto ermee te financieren dan kun je hiermee zakelijk gezien niets. Je zult dit dan eventueel dienen op te voeren als een schuld in box 3.
De grens van € 0,19 per km heeft betrekking op allerlei auto’s. Het maakt dus niet uit of je nu rijdt in een bestelauto of een personenauto. Dit forfaitaire bedrag blijft in alle gevallen gelden.
Als zakelijke ritten dien je ook te beschouwen de route die je dagelijks rijdt van je woning naar de zaak. Dus ook de kilometers van dit woon- werkverkeer tellen mee voor de aftrek. Rij je tussen de middag naar huis om even te gaan lunchen dan tellen deze kilometers volgens de Belastingdienst niet mee als kilometers die onder zakelijke ritten vallen.
Winstcorrectie auto van de zaak
Behoort de auto die je gebruikt voor je bedrijf of zelfstandig beroep tot het ondernemingsvermogen en je gebruikt deze auto ook voor privédoeleinden dan zal je in dit geval een correctie op de winst dienen te maken. Deze correctie wordt ook wel omschreven als de autokostenfictie.
De autokostenfictie betekent voor jou als ondernemer het volgende. Omdat de auto tot het ondernemingsvermogen behoort worden alle kosten die te maken hebben met de auto als autokosten bestempeld. Deze bestempeling dien je in brede zin te bekijken.
Onder de autokosten vallen dan niet alleen de normale kosten zoals kosten voor onderhoud en verzekering. Maar ook kosten die je maakt als je met de auto op vakantie gaat. Je kunt dan denken aan benzine, parkeer- en tolgeld, kosten die je maakt voor een overtocht. Ook bijvoorbeeld parkeerbelasting dat je betaald wat door de gemeente wordt geheven valt eronder. Dit alles wordt gekwalificeerd als autokosten die geheel in aftrek mogen worden gebracht van je winst.
Wel dien je erop te letten dat indien je een ongeluk met de auto veroorzaakt of je bent daarbij betrokken geraakt en je was op dat moment dronken dan mogen deze kosten niet ten laste van de winst worden gebracht. Heb je bijvoorbeeld een boete gekregen wegens een verkeersovertreding dan is deze boete ook niet aftrekbaar van de winst.
Omdat er nu een privé-tint aan dit gebruik vast zit heeft de fiscus bepaald dat je een bepaald bedrag dient op te tellen bij je winst. Dit wordt ook wel omschreven als het privégebruik van de auto.
Het bedrag dat je bij je winst dient op te tellen wordt volgens bepaalde regels vastgesteld. Kern in dit verhaal is dat er van de waarde van je auto een bepaald percentage wordt genomen dat je als winst dient te beschouwen.
Heb je meerdere auto’s van de zaak dan geldt deze bijtelling voor elke auto afzonderlijk als deze dus voor privédoeleinden worden gebruikt.
Privégebruik auto van de werkgever
Verkeer je in de situatie dat je in een auto van je werkgever rijdt, het gaat hier dan om de situatie dat je als directer grootaandeelhouder van je BV een auto ter beschikking hebt. Dan dien je in dat geval een bepaald bedrag bij je loon op te tellen als je er privéritten mee maakt. Wel is het zo dat dit privégebruik geen onderdeel vormt bij het bereken van de premies werknemersverzekeringen.
Ook hier wordt het bedrag dat je dient bij te tellen bij je loon bepaald middels de autokostenfictie. Wel is er hier een verschil in de manier hoe de bijtelling plaatsvindt. In tegenstelling tot de ondernemer waar de bijtelling bij de winst plaatsvindt. Geschiedt de bijtelling bij jou al als werknemer plaats over het loon.
Het bedrag wat volgens de autokostenfictie wordt berekend dient dan te worden opgeteld bij je loon zodat deze onder de loonheffing valt waardoor het zaakje zo wordt rechtgetrokken. Jij als belastingplichtige hoeft in dit geval niets in je aangifte inkomstenbelasting op te geven. De werkgever, in dit geval de BV, regelt dit middels de loonadministratie.
Wel geldt hier een uitzondering in het geval de werkgever (BV) al dan niet met opzet de auto niet in de lonen heeft verwerkt. In dit geval dien je dus wel handmatig de auto in je aangifte inkomstenbelasting op te geven. Dit zal er dan toe leiden dat er sprake is van een hoger loon uit dienstbetrekking.
Het bedrag dat tot je loon wordt gerekend kan worden verminderd door het feit indien jij een vergoeding aan je werkgever (BV) voor het privégebruik betaald. Deze eigen bijdrage heeft betrekking op het jaar waarin de bijtelling betrekking heeft. Betaal je dus in een later jaar dan dien je dat bedrag niet aan het jaar van betaling toe te rekenen.
Let er ook op dat je eigen bijdrage de bijtelling niet overschrijdt. In dat geval heb je dus een nihil aan bijtelling over je loon, maar het meerdere kun je dan niet als aftrekpost claimen in je aangifte inkomstenbelasting.
Alvorens je over wilt gaan tot het berekenen van de autokostenfictie dien je als ondernemer eerst te bekijken in welke hoedanigheid het gebruik van de auto onder de fiscale winstcorrectie valt. Heb je dit eenmaal benoemd dan kun je de bijtelling op de juiste manier toepassen.