Wordt er over oudedagsvoorzieningen gesproken en komt er daarbij de werknemer om de hoek kijken dan praat je over een pensioen. Ben je een zelfstandige dan wordt er gesproken over een lijfrente.

Afhankelijk van of je wel of geen voldoende pensioen hebt opgebouwd bestaan er mogelijkheden om als zelfstandige aftrek van betaalde lijfrentepremies te claimen. Indien je de mogelijkheid hebt om de lijfrente af te trekken dan dien je er wel rekening mee te houden dat op het moment er een uitkering volgt je hierover belasting verschuldigd zult zijn. Omdat deze uitkeringen pas later plaatsvinden, kan het ook zo zijn dat je in een voordeligere belastingschaal valt en je dus minder belasting verschuldigd zal zijn.

Kosten lijfrenteverzekering

Waar je alert op dient te blijven bij het afsluiten van een lijfrenteverzekering is het feit dat de kosten zeer verschillend kunnen uitvallen en zo op het eerste gezicht niet direct te zien zijn. Stap dus nooit af op een enkele verzekering maar maak eerst een vergelijking.

Premiebetalingen

Het is vanzelfsprekend dat hoe eerder je begint met een lijfrente des te hoger je uitkering uiteindelijk za worden. Ook hoef je de premie niet altijd constant te betalen, eventueel zijn er mogelijkheden dat je de premiebetalingen kunt stopzetten. Wel geldt er hierbij dat de uitkering pas zal plaatsvinden na afgesproken datum.

Koopsompolis

Je hebt ook de koopsompolis, hier betaal je in een keer een bepaald bedrag voor je lijfrenteverzekering waarna je de uitkering weer zal moeten stoppen in een jaarlijkse lijfrente. Je hebt wel de mogelijkheid om de polis af te kopen. Je dient er dan wel rekening mee te houden dat je hierover belasting zal moeten betalen en tevens zal de Belastingdienst je een boete opleggen. Indien je vroegtijdig komt te overlijden dan kunnen de erfgenamen een deel van de premies terugkrijgen.

Om als ondernemer een pensioen op te bouwen is de lijfrente een handig verzekeringsproduct. Je dient wel acht te slaan op verborgen kosten bij het afsluiten en of er daadwerkelijk de mogelijkheid bestaat tot premieaftrek.

Pin It on Pinterest

Share This