Vroeg of laat zal het voorkomen dat je als ondernemer of als zzp’er je bedrijf zal beëindigen. Het beëindigen van je bedrijf wordt ook wel het staken van je onderneming genoemd. Je bedrijf of onderneming staken kan diverse redenen hebben.
Nu kun jij als ondernemer of zzp’er jouw onderneming op diverse manieren geheel of gedeeltelijk staken. Zie je het niet meer zitten of heb je andere plannen dan kun je overwegen je onderneming te verkopen of geheel stop te zetten. In het laatste geval spreken we ook wel over het liquideren van de onderneming.
Als je besluit over te gaan tot het staken van je onderneming dan hoef je er niet op te rekenen dat er gunstige tarieven bestaan om de eventuele stakingswinst te belasten. Op de stakingswinst is helaas het normale tarieftabel van toepassing.
Wel bestaat er de faciliteit dat je als ondernemer of als zzp’er recht hebt op de stakingsaftrek. De stakingsaftrek is een van de faciliteiten dat onder de algemene noemer ondernemersaftrek valt. Eventueel kun je ook gebruik maken van geruisloze doorschuiving.
Geruisloze doorschuiving
Indien jij als ondernemer met je stakingswinst niet belast wilt worden dan kun je overwegen gebruik te maken van geruisloze doorschuiving.
Geruisloze doorschuiving houdt in dat je bedrijf of beroep ergens wordt verplaatst of wordt ingebracht waarbij de onderneming weer verder wordt voortgezet zonder dat er afgerekend dient te worden over de eventuele stakingswinst.
Staking onderneming
Onder het begrip staking kunnen diverse momenten worden ondergebracht. Je kunt dan denken aan de volgende situaties.
Inbreng vennootschap onder firma
Stel dat je bijvoorbeeld een collega ondernemer bent tegengekomen waarmee het zowel op persoonlijk als op zakelijk niveau klikt. Uit gesprekken met elkaar blijkt nu dat door krachten samen te gaan bundelen er meer winstpotentie aanwezig zal zijn. In dit geval kan je dan besluiten om je onderneming in te brengen in de firma van je collega ondernemer. Deze inbreng van je onderneming in de firma valt dan onder het staken.
Uittreden als vennoot uit firma.
Stel dat het na een tijdje blijkt dat jij je collega ondernemer toch verkeerd hebt ingeschat. Zaken lopen niet zoals deze hadden moeten lopen. Je collega ondernemer blijkt plots een chagrijn te zijn waarmee niet te communiceren valt en de winst valt tegen. Dus besluit je dat het tijd wordt dat je weer lekker in je eentje verder gaat. In dit geval treed je uit de firma als vennoot. Deze stap valt dan ook onder het staken van de onderneming.
Overlijden firmant
Je kunt ook de pech hebben dat je collega ondernemer of firmant plotseling kom te overlijden. In dit geval kan er ook sprake zijn van staking.
Inbreng BV
Het kan ook zo zijn dat je al een tijdje draait in firmaverband en dat de zaken zo goed gaan en ook de vooruitzichten positief zijn gesteld dat je besluit de firma in te brengen in een BV. Dan is ook in dit geval sprake van staking. Hetzelfde geldt in het geval niet de firma wordt ingebracht maar je eenmanszaak wordt ingebracht in de BV. Ook dan is er sprake van staking.
Zelfstandige vestigingen
Stel dat je als ondernemer goede zaken hebt gedaan wat uiteindelijk ertoe heeft geleidt dat je diverse vestigingen hebt weten te openen. Al deze vestiging zijn in jouw geval te beschouwen als geheel zelfstandige vestigingen. Besluit je nu om een of andere redenen zo’n zelfstandig onderdeel te verkopen dan is er ook hier sprake van staking.
Dit is niet het geval indien je besluit door het afstoten van het zelfstandig onderdeel direct weer iets nieuws te gaan ondernemen dat zijn basis heeft liggen in dit afgestote deel. Dus in dit geval is er sprake van een nieuwe activiteit dat een voortzetting is van de oude activiteit. Hier is er dan geen sprake van staking.
Inkrimping onderneming
Er kan sprake zijn van het geval dat je een goed lopende onderneming hebt maar plotseling wegens onverklaarbare redenen je genoodzaakt bent de onderneming flink in te krimpen. Om de zaak nog te redden heb je deze inkrimping met enige spoed gerealiseerd. In dit geval is er dan ook sprake van staking.
Wel dien je hier een goed onderscheid te maken. En dat is het feit dat indien deze inkrimping bij mondjesmaat is gedaan, dus dat er sprake is geweest van een stapsgewijze inkrimping dan is er in dit geval geen sprake is van staking.
Verplaatsing onderneming
Je kunt ook te maken krijgen met het feit dat je als ondernemer of als zzp’er besluit je onderneming vanwege betere economische vooruitzichten te verplaatsen naar een andere regio of een ander land. Hierbij blijf je dan wel precies dezelfde werkzaamheden verrichten. Het enige verschil is dat de vestigingsplek is veranderd. Deze beslissing kun je fiscaal op twee manieren kwalificeren.
Je kunt zeggen dat de onderneming is stopgezet en je ergens anders bent begonnen met een geheel nieuw bedrijf. Of je kunt zeggen er is slechts sprake van het verplaatsen van de onderneming waarbij de activiteiten fiscaal gezien hetzelfde zijn gebleven.
In dit geval valt er niet echt een eenduidig antwoord te geven of er nu wel of geen sprake is van staking. Als aangrijpingspunt zou je hier de identiteit kunnen hanteren van je onderneming. Dit moet je als volgt voorstellen.
Indien er sprake is van een verplaatsing van je onderneming waarbij de identiteit van je onderneming in principe geheel hetzelfde is gebleven dan is er in dat geval geen sprake van staking. Zelfs als je de onderneming naar het buitenland verplaatst.
Het begrip identiteit dien je in een brede zin te bekijken. Wanneer er wordt gesproken over de identiteit dan dien je bijvoorbeeld te denken aan de soort producten dat je onderneming voorbrengt. De manier hoe je deze producten fabriceert en met behulp van welke middelen je dit teweeg brengt.
Bij middelen gaat het niet alleen om de gebruikte bedrijfsmiddelen maar ook om de kennis die je gebruikt in je onderneming en daarbij ook de kennis van je personeel. Verder kun je ook denken aan de manier van automatisering en hoe het een en ander allemaal gefinancierd is. Voor de rest kun je ook nog denken aan de markt die je bedient. Ook deze moet hetzelfde gebleven zijn.
Voldoe je aan al deze bovenstaande eisen dan is er geen sprake van verlies van identiteit, dus is er dan ook geen sprake van staking.
Onder het staken van een onderneming kunnen diverse momenten worden ondergebracht. Als ondernemer of zzp’er is het handig te weten welke momenten nu wel of niet onder de staking vallen. Naast het staken kun je als ondernemer altijd nog een beroep doen op geruisloze doorschuiving. Bij al deze momenten dien je de desbetreffende regels niet uit het oog te verliezen.