Bij het beëindigen van je onderneming is het normaliter het geval dat je zult moeten afrekenen over de behaalde stakingswinst. Onder deze stakingswinst vallen bijvoorbeeld de stille reserves die aanwezig zijn in bedrijfsmiddelen maar ook bijvoorbeeld de herinvesteringsreserve die vrijvalt op het moment van staken.
Normaliter kun je een bepaald bedrag reserveren voor het doen van investeringen in de toekomst. Dit bedrag bestaat dan uit de boekwinst die je hebt behaald bij de verkoop van bedrijfsmiddelen. Deze reservering is dan onbelast.
Op het moment dat je echter je onderneming gaat staken dient deze zogenoemde herinvesteringsreserve weer in de winst vrij te vallen. Immers ten tijde van de reservering had je namelijk een deel van de winst hiervoor apart gezet.
Stakingswinst onbelast
Echter zijn er mogelijkheden aanwezig dat de stakingswinst onbelast kan zijn. Om stakingswinst niet onderhevig te laten zijn aan belastingheffing kun je opteren om deze winst te reserveren.
De reservering van de winst wordt dan ook beschouwd als een soort herinvesteringsreserve. Alleen is het verschil nu dat deze ontstaat bij de staking en dus niet tijdens je normale bedrijfsuitoefening. Omdat je nu dus geen belasting verschuldigd bent wordt dit ook wel als te conserveren inkomen aangeduid.
Maar de reservering van de stakingswinst kan niet zomaar geschieden. Je dient je als ondernemer te houden aan een bepaalde regel. Deze regel vereist dat je aannemelijk moet maken dat in het jaar dat er sprake is van staking, dit bedrag weer geïnvesteerd wordt in een onderneming waaruit je winst gaat genieten.
Het is ook mogelijk dat je gebruikt kunt maken van een tijdsperiode waar in de herinvestering dient plaats te vinden. In dit geval dien je dan binnen twaalf maanden na datum staking de herinvestering te plegen.
Uitzondering termijn herinvestering
Ook op deze 12-maandsperiode geldt er een uitzondering. Deze termijn kan namelijk verlengd worden. Ook voor deze verlenging gelden er weer regels. Je dient je dan te houden aan de regels zoals die gelden voor de normale herinvesteringsreserve.
Je kunt dan op de verlenging een beroep doen in het geval dat de herinvestering een langere tijd in beslag neemt dan normaal of dat er wegens bijzondere redenen een vertraging is ontstaan tijdens het herinvesteren. Van belang is dat er al een begin aan gegeven dient te zijn. Is dat dus zo dan kun je eventueel een beroep doen op een extra verlenging.
Te conserveren inkomen
Wanneer je te maken hebt met te conserveren inkomen dan wil dat zeggen dat er hiermee rekening wordt gehouden bij de aanslag die betrekking heeft op het jaar van de staking. In dat geval dien je dan een verzoek in te dienen om uitstel van belastingbetaling te verkrijgen.
Belastingclaim
Uiteraard blijft de belastingclaim bestaan. Deze wordt namelijk op de volgende manier geldend gemaakt.
Het geconserveerde inkomen wordt namelijk in minder gebracht op bedrijfsmiddelen die je aanschaft of zelf voortbrengt waarbij bovengenoemd termijn in acht wordt gehouden. Tegelijkertijd wordt bij deze herinvestering telkens de te conserveren aanslag door de belastingdienst bijgesteld. In die zin dat deze wordt verminderd zodat jij als ondernemer uiteindelijk bij de complete herinvestering te maken krijgt met een gehele aanslag dat naar nihil is gebracht waardoor er uiteindelijk geen belasting meer verschuldigd is.
Koopsom
Is het nu zo dat je bij staking in de situatie komt te verkeren dat er sprake is van een koopsom dat niet direct wordt voldaan dan moet je de stakingswinst volledig toewijzen aan het jaar van de overdracht.
Box 3 vermogen en koopsom
Omdat je nu dus niet de volledige koopsom krijgt dien je de waarde van de overdracht te stellen op de contante waarde van de termijnen die je bent overeengekomen. In dit geval heb je dan wel recht op de stakingsaftrek.
Vanwege de situatie dat je de koopsom niet in het geheel en direct ontvangt gaat deze vordering tot je box 3 vermogen behoren. Krijg je dan met de situatie te maken dat je de vordering niet kunt innen dan kun je dit helaas niet opvoeren als een aftrekbare post. Immers de vordering behoort tot het privévermogen.
Overdracht natuurlijk persoon
Je kunt ook te maken krijgen met de situatie dat je de onderneming aan een natuurlijk persoon overdraagt waarbij de overdrachtsprijs niet in een keer wordt voldaan. In dit geval kun je dan ook een beroep doen op uitstel van belastingschuld.
Het niet voldoen van de overdrachtsprijs kan betrekking hebben op een deel van het bedrag maar ook op het gehele bedrag zelf. Ook dient er geen sprake te zijn van een algehele overdacht van de onderneming. Een gedeeltelijke overdracht doet deze regel ook gelden.
Helaas kun je geen beroep doen op uitstel als het gaat om een vordering dat valt onder het privévermogen. Ook geldt het uitstel niet ingeval het gaat om het afrekenen van fiscale reserves.
Uitstel van belastingschuld
Wil je recht hebben op uitstel van belastingschuld dan dien je hiervoor een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Wordt het verzoek ingewilligd dan krijg je uitstel voor een periode van tien jaar. Heb je te maken met een uitstel dan hoef jij je ook niet druk te maken om het betalen van rente.
Bij het beëindigen van je onderneming krijg je te maken met stakingswinst waar je over dient af te rekenen. Echter zijn er mogelijkheden om deze stakingswinst niet onderhevig te laten zijn aan de belastingheffing. In dit geval kun je namelijk onder bepaalde voorwaarden opteren om deze winst te reserveren.