Indien je als ondernemer te kampen krijgt met een tekort aan mankracht is je enige optie niet alleen het in dienst nemen van personeel. Er zijn ook andere mogelijkheden om dit tekort op te vangen.

Om het probleem op te lossen zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een samenwerkingsverband. Hieronder kun je ook verstaan dan je een externe kandidaat gaat inhuren.

Samenwerkingsverband

Besluit je te gaan samenwerken met iemand anders dan heb je als voordeel dat je niet je kas dient aan te spreken.

Degene met wie je gaat samenwerken zal vaak over eigen budget beschikken en zal dan ook zelf geld inbrengen vanwege het feit dat deze nu eenmaal mede-eigenaar van het bedrijf wordt. Hiermee voorkom je de maandelijkse uitbetaling aan personeel en ook zit je dan niet met feiten dat bijvoorbeeld het personeel gedemotiveerd is.

Met iemand samenwerken betekent dat persoon in kwestie zelf voldoende gemotiveerd is om nog meer uit de onderneming te halen. Aan inzet zal het waarschijnlijk niet ontbreken.

Nadelen samenwerkingsverband

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan een samenwerkingsverband. Je hebt sowieso te maken met mede-eigendom. Behaal je winst dan zal je de winst moeten delen met je partner. Nu kan dit een nadeel zijn maar tegelijkertijd dien je dit ook anders te bekijken.

De extra winst die je nu maakt heb je alleen kunnen genereren doordat je een samenwerking bent aangegaan. Zou je nog in je eentje aan het roer staan dan had je deze omzet/winst niet binnengehaald.

Het zal misschien zo zijn dat je op dat moment niet volledig meeprofiteert van de extra winst dat binnenkomt. Maar als je het op langere termijn bekijkt waarbij je de klant betrekt, dan betekent het dat je op den duur meerdere klanten kunt bedienen. Dit zal dan een positieve invloed hebben op de toekomstige omzet.

De omzet kan dan een zodanige hoogte innemen dat je op termijn wel zult profiteren van de extra winst die je op een normale manier niet zou binnenhalen.

Een ander nadeel kan zijn dat het op den duur niet klikt met je compagnon of dat je het maar niet eens kunt worden over het nemen van een bepaalde beslissing. Het is daarom van belang dat jij je toekomstige partner goed kent. Niet dat dit dan een paspoort is naar een succesvolle samenwerking, je kunt dan in ieder geval een begin maken aan een goede start.

Uitzendkracht

Een andere manier om iemand in je bedrijf binnen te halen om het tekort aan mankracht op te vullen is door gebruik te maken van uitzendkrachten. In dit geval heb jij wat betreft papierwerk niets te maken met de uitzendkracht zelf.

Het uitzendbureau zorgt in dit geval voor uitbetaling van het salaris en verdere verplichtingen zoals belastingen en sociale lasten. Het enige wat je aangeeft is waar de persoon aan moet voldoen en het financiële regel je met het uitzendbureau en niet met de uitzendkracht.

Naast dit voordeel ben je ook niet gebonden aan allerlei wettelijke regels waar een normale werkgever wel mee te maken krijgt. Bevalt de uitzendkracht je niet dan kun je deze gewoon per direct opzeggen. Bij een werknemer dien je allerlei procedures te volgen en rekening te houden met termijnen.

Blijkt aan de andere kant dat de uitzendkracht een waardevolle aanwinst is voor je bedrijf dan kun je hem of haar altijd weer in de toekomst inhuren. Ook bestaat er de mogelijkheid dat je zo’n kracht op den duur in vaste dienst kunt nemen.

Met een uitzendkracht heb je eigenlijk de mogelijkheid om te testen of je een ideale kandidaat binnen hebt en dat deze dus je toekomstige werknemer kan worden. Ook bespaar je heel wat tijd indien je als ondernemer zijnde zelf op zoek zou moeten gaan naar de ideale kandidaat.

Nadeel gebruik uitzendbureau

Aan de andere kant kan het gebruik maken van een uitzendbureau de ondernemingskas aardig aantasten. Afhankelijk van het bureau en wat je zelf wilt kan het uitzendbureau allerlei handelingen voor je verrichten wat je uiteindelijk ook terugziet in de prijs. Ze kunnen bijvoorbeeld reclame voor je maken. Ze kunnen kandidaten voor je screenen en overig administratief werk uit handen nemen.

Ook kan het zo zijn dat een uitzendkracht zich juist niet voor de volle honderd procent inzet in tegenstelling tot een werknemer die gebrand is om een mooie carrière te maken.

Consultant

Uiteraard is het mogelijk dat je als ondernemer ook gewoon gebruik maakt van de diensten van een consultant.

Een consultant is iemand die zelf ondernemer is en dus werkzaam is voor zichzelf binnen een bepaalde branche. Omdat deze consultant geheel op eigen houtje voor zichzelf werkt kun je deze ook omschrijven als een zelfstandige zonder personeel, ook wel de zzp’er genoemd.

Het voordeel van een consultant is dat deze vaak een expert is op een bepaald gebied. Deze expertise is opgebouwd door jarenlange ervaring waardoor je met een gerust hart je probleem in zijn of haar handen kunt stoppen.

Belangrijk bij het inhuren van een consultant in de hoedanigheid van een zzp’er is dat deze beschikt over een VAR-verklaring. Hierdoor weet je voor bijna 99% dat je te maken hebt met ook een ondernemer  waardoor  je dus geen sociale lasten dient in te houden en af te dragen.

Belangrijk voor de kwalificatie zzp’er is, dat er geen gezagsverhouding dient te bestaan tussen jou en de zelfstandige consultant. Indien jij aanwijzingen gaat geven over hoe het werk precies gedaan moet worden dan is er meer sprake van een werkgevers/werknemers situatie. Hetzelfde geldt voor het feit wanneer je aangeeft wat en waar de werkzaamheden gedaan dienen te worden.

Door gebruik te maken van een consultant hoef je ook geen rekening te houden met bijvoorbeeld vakantieperioden of dat je een vaste werkplek ter beschikking dient te hebben.

Gaat het jou alleen maar om het resultaat wat behaald dient te worden en je geeft geen verdere specifieke instructies dan kun je ervan uitgaan dat jij en de consultant onafhankelijk werken. Het gevolg hiervan is dat jij als ondernemer dan gewoon met een andere ondernemer te maken hebt.

Nadelen gebruik consultant

Ook het inhuren van een consultant kan zo zijn nadelen hebben. Zo kun je naast een verkeerde inschatting van wel of geen zelfstandige ondernemer ook te maken krijgen met een hoog uurtarief. Een goede consultant zal vaak meer vragen dan wat gemiddeld gebruikelijk is. Ook spelen een rol dat de consultant zelf moet zorgen voor zijn sociale voorzieningen en overige kosten zoals reiskosten.

Wanneer je als ondernemer wilt gaan samenwerken dan kun je kiezen voor diverse vormen van een samenwerkingsverband. Voor jezelf zal je de voor- en nadelen naast elkaar moeten leggen om zo tot een juiste keuze te komen.

Pin It on Pinterest

Share This