Het drijven van een onderneming in de vorm van een vennootschap onder firma dien je fiscaal op de volgende manier te bekijken. Binnen de firma zijn er meerdere vennoten aanwezig. Het kenmerk van de vennootschap onder firma is dan ook dat elke vennoot zijn eigen onderneming drijft.

Kom je in de situatie te verkeren dat je er genoeg van hebt als firmant of je bent klaar voor een volgend ondernemersavontuur dan zal je uittreding uit de vennootschap worden beschouwd als het staken van de onderneming. Jij als uittredende vennoot geniet dan in fiscaal opzicht stakingswinst.

Overnameprijs

Aan de andere kant verandert er ook iets voor de blijvende firmanten. Deze zullen namelijk jou aandeel overnemen. Dat is dus het aandeel van toen je nog in de hoedanigheid van vennoot opereerde. De waarde van deze overname wordt dan voor de blijvende vennoten gesteld op de overnameprijs.

Inkoopsom

De situatie kan zich ook voordoen dat jij voor het eerst gaat toetreden tot een vennootschap onder firma. In dit geval zal jij je moeten inkopen. Er is namelijk sprake van een onderneming dat al enige tijd draaiende is. Je zult dus voor het meeprofiteren van de voordelen een bepaald bedrag moeten betalen. Dit bedrag wordt ook wel inkoopsom genoemd.

Voor de bestaande firmanten verandert er dan fiscaal gezien ook iets belangrijks. Doordat jij een inkoopsom betaalt, genieten zij daardoor stakingswinst. De huidige firmanten kunnen in dit geval wel de stakingswinst omzeilen in het geval er wordt gekozen voor de situatie dat jij geen hoofdprijs hoeft te betalen voor je intrede. Als jij namelijk voor een bepaalde tijd genoegen neemt met een minder aandeel in de winst dan worden de blijvende vennoten bespaard van de stakingswinst.

Kwaliteiten

Gebeurt het omgekeerde, dus dat jij zeer gewild bent om als ondernemer toe te treden vanwege je kwaliteiten en je hierbij eigenlijk twijfelt maar je toch overstag gaat omdat de firmanten je hiervoor een flink bedrag betalen dan zit er hier ook een keerzijde aan. In dit geval krijg jij dan te maken met stakingswinst. Je wordt dan gekwalificeerd als toegetreden firmant die een bedrag in de hoedanigheid van ondernemer heeft ontvangen.

Voortzetting

Er kan zich ook de situatie voordoen dat de vennootschap of maatschap wordt ontbonden vanwege bijvoorbeeld een slechte samenwerking. Indien in dit geval een aantal firmanten toch besluit om de draad weer op te pakken en de maatschap of firma wensen voor te zetten dat hoeven deze in principe niet af te rekenen omdat zij gebruik kunnen maken van geruisloze doorschuiving.

Keuzevermogen

Je kunt ook in de situatie verkeren dat je een deel van je onderneming overdraagt aan firmanten. Als dit deel daarbij een belangrijk onderdeel van je onderneming vormt dan ontstaat er een vordering. Voor het juist kwalificeren van deze vordering heb je dan de keuze of je dit aan je privévermogen wilt toerekenen of juist aan je ondernemingsvermogen. Wat betreft deze vordering is er hier dan sprake van keuzevermogen.

Je onderneming in de vorm van een firmaverband voortzetten of er juist voor kiezen om uit te treden uit zo’n verband kan leiden tot diverse fiscale situaties. Bekijk goed in welke positie jij je bevindt om zo tot een juiste fiscale kwalificatie te komen.

Pin It on Pinterest

Share This