Een ander manier waar je voor kunt kiezen om te stoppen met je ondernemerswerkzaamheden is te kiezen voor verhuur.

Vaak zullen bepaalde emotionele factoren ervoor zorgen dat je een onderneming niet zomaar van de hand wilt doen. Immers, jarenlang tijd en energie erin gestopt te hebben kan ervoor zorgen dat je de onderneming niet van het ene op het andere moment van de hand doet.

Persoonlijk omstandigheden

Tevens kunnen ook persoonlijke omstandigheden een rol spelen. Je besluit namelijk voor jezelf om te stoppen met je onderneming maar tegelijkertijd heb je de wens dat deze gewoon wordt voortgezet indien jij een gegadigde kunt vinden die even serieus is ingesteld als hoe jij dat bent. Opteren voor verhuur van de onderneming is dan hier ook een handige uitkomst.

Verhuur onderneming

Bij verhuur gaat het in dit geval om het verhuur van je complete onderneming, dus inclusief alle juridische en overige onderdelen naast dus de onderneming zelf. Denk maar aan vergunningen, maar ook bijvoorbeeld aan marketingactiviteiten en je opgebouwde ondernemersnetwerk.

Ga je op deze manier te werk wat betreft de overdracht dan worden de ontvangen bedragen die je in de vorm van huur ontvangt beschouwd als winst uit onderneming.

Stoppen met verhuur

Kies je uiteindelijk voor de situatie dat je stopt met de verhuur van de onderneming in geval bijvoorbeeld de huurder toch niet de persoon is waar je op had gehoopt dan is de situatie anders.

Indien je al deze ellende niet meer wilt meemaken en je besluit tot verkoop van de onderneming over te gaan dan zal je wel moeten afrekenen. In dit geval is er sprake van staking. Hetzelfde geldt in het geval je niet gaat voor verkoop in de vorm van voortzetting maar dat je besluit de gehele onderneming op te doeken waarbij er dus sprake is van liquidatie.

Verhuur en eigen goodwill

Waar je als verhuurder van je onderneming wel rekening mee dient te houden is de tijd die gepaard gaat met de verhuur. Je kunt hier dan met het feit te maken krijgen dat jouw huurder het in deze periode zeer goed heeft gedaan, hierdoor heeft deze zelf flink kunnen opbouwen aan zijn eigen goodwill. Ook kan het zo zijn dat bepaalde bedrijfsmiddelen inmiddels zijn verkocht of afgeschreven waardoor er vervangingen hebben plaatsgevonden.

In dit soort situaties heb je dan eigenlijk niet meer te maken met een onderneming zoals dat gold ten tijde van dat je deze voor het eerst verhuurde.

Qua inbreng is er door de huurder heel wat veranderd. In deze situatie wordt er daarom dan niet meer vanuit gegaan dat jij als ondernemer bezig bent met het verhuren van je onderneming. Het enige wat in dit geval overblijft, is het bedrijfspand waarin je onderneming werd gedreven.

Kom je in zo’n situatie terecht dan is er geen sprake meer van verhuur van een onderneming, maar is er sprake van verhuur van een bedrijfspand. In dit geval krijg je dan te maken met de regels wat betreft afrekening.

Besluit je te stopen met je onderneming dan kun je opteren voor verhuur. Van belang is dat je bij verhuur een onderscheidt maakt naar periode. Op basis hiervan wordt er dan bepaald of er sprake is van winst uit onderneming of algehele stopzetting.

Pin It on Pinterest

Share This