Boekhouding en creditnota verkoop

Journaalpost Verkoopretouren – Opmaak Creditnota deel 13

Dit onderdeel gaat over het opmaken van journaalposten in verband met verkoopretouren. Verkoop je goederen in de hoedanigheid van ondernemer of zzp’er, dan zal het voorkomen dat klanten goederen zullen retourneren. Ook in dit geval dien je deze gebeurtenis in de boekhouding te verwerken. Het deel hiervoor ging over retourinkopen. Volgend onderwerp in deze reeks is voorafgaande journaalposten.

Verkoop- en creditnota

De journaalpost die je in dat geval dient op te maken is niets anders dan het tegenovergestelde van de journaalpost die er was opgemaakt bij de verkoop van het product. Als verkoper verstuur je dan een creditnota naar de klant.

creditnota

Stel de volgende situatie doet zich voor. Je hebt verkocht een aantal producten voor een bepaalde prijs waarover er BTW wordt berekend en waar een inkoopbedrag tegenover staat. De factuur ziet er dan als volgt uit.

voorbeeld verkoopnota

De inkoopprijs van deze computers bedraagt: 5 Computers AF23 a € 500 = € 2.500.

Uiteindelijk blijken er bij aflevering twee computers beschadigd te zijn. De creditnota van de verkoop luidt in dat verband dan als volgt.

voorbeeld creditnota

De inkoopprijs van de computers bedraagt: 2 Computers AF23 a € 500 = € 1.000.

Van deze financiële gebeurtenissen kun je nu de volgende journaalposten opmaken.

Journaalpost verkoop

journaalpost verkoop

Journaalpost creditnota verkoop

journaalpost creditnota

Slot

journaalpost verkoopretour deel 13 boekhoudcursus

Hetzelfde geldt ook hier, de journaalposten die je opmaakt in verband met een verkoopcreditnota zijn simpelweg het tegenovergestelde van wat er bij de verkoop van de producten is geboekt.

Pin It on Pinterest

Share This