kosten op rekening en nettowinst

Permanence achteraf betaalde kosten | Boekhouden Deel 22

Permanence en achterafbetaalde kosten vormt hier het onderwerp. In het vorige artikel van de training hebben we het gehad over permanence en vooruitbetaalde kosten. Kortom, ook bij achteraf betaalde kosten kan het principe van de permanence worden ingezet bij de boekhouding om tot een berekening van de nettowinst te komen.

Voorbeeld permanence bij achteraf betaalde kosten in de boekhouding

Wanneer je als ondernemer of zzp’er de permanence gaat toepassen bij kosten, dan kun je hier een tweeledig onderscheidt maken (zie ook het deel van de cursus boekhouden hiervoor). Dit onderscheidt heeft dan betrekking op een boeking die te maken heeft met de betaling van de kosten en een boeking die te maken heeft met de kosten over een bepaalde maand.

permanence kosten en resultaat

Stel je hebt een onderhoudscontract afgesloten voor de computers die je in gebruik hebt. Op maandbasis bedraagt het bedrag dat je voor het onderhoud kwijt bent € 200. Je hebt afgesproken dat je op basis van halfjaarlijkse bedragen de nota voor het onderhoud achteraf zal voldoen per bank. De eerste betaling zal plaatsvinden op 30 november van desbetreffend jaar.

Op basis hiervan kun je de volgende journaalposten opstellen

Journaalpost maandelijkse kosten (loopt vanaf 30 juni van desbetreffend jaar).

journaalpost maandelijkse kosten

Journaalpost kosten betaling per bank € 1.200 ( 6 maanden á € 200) op 30 november van desbetreffend jaar.

journaalpost betaling kosten bank

Zuivere kostenrekening

Op de rekening onderhoudskosten worden genoteerd de bedragen die daadwerkelijk op maandbasis drukken op de winst. In dat geval heeft de boeking betrekking op de huidige maand en daarom wordt er ook wel gesproken van een zuivere kostenrekening.

Grootboekrekening achteraf betaalde kosten

Worden nu de grootboekrekeningen samengesteld met betrekking tot de onderhoudskosten, dan ontstaat het volgend plaatje.

grootboekrekening achteraf betaalde kosten

Transitorische post

Per 1/1 wordt bij grootboekrekening nog te betalen bedragen het saldo als creditpost opgenomen op de balans omdat dit bedrag een schuld vormt. Je bent namelijk nog bedragen verschuldigd over het afgelopen jaar. Deze balanspost wordt daarom ook wel omschreven als een transitorische post.

achteraf betaalde bedragen transitorische post

Slot

permanence achterafbetaalde kosten deel 22 boekhouden uitleg zzp bedrijf

Kies je ervoor kosten die in het grootboek voorkomen te verwerken met zuivere rekeningen, dan dien je gebruik te maken van een balansrekening die dient voor betaling van het bedrag aan kosten. Daarnaast dien je ook een resultatenrekening binnen het geheel te introduceren zodat je daarop de kosten kwijt kunt die betrekking hebben op de huidige maand.

Pin It on Pinterest

Share This