e-Boekhouden.nl is een online boekhoudprogramma voor starters, zzp’ers, ondernemers, accountants en verenigingen en stichtingen. Naast boekhouden kun je er ook mee factureren.

Nu zijn er heel wat boekhoudpakketten op de markt verkrijgbaar die allemaal iets interessants beloven. Bij eboekhouden is dat bijvoorbeeld eenvoud. De eenvoud wordt gepresenteerd middels een scala aan functionaliteiten die jou het leven als administrateur moeten veraangenamen. Hoe zich dat allemaal in de praktijk uitpakt is daarom een zeer interessant gegeven.

In deze review gaan wij e Boekhouden aan de tand voelen en bekijken of de boekhouding daadwerkelijk op een simpele wijze zelf gedaan kan worden.

proefperiode e-boekhouden

Pakketten e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl probeert met zijn pakketten een zo goed mogelijke aansluiting met de markt te maken. Er zijn daarom drie abonnementsvormen waaruit je kunt kiezen afhankelijk van je status. Deze zijn:

 • Ondernemer
 • Vereniging en Stichting
 • Accountant

Pakket specifiek voor ondernemers

Speciaal voor ondernemers heeft e-Boekhouden.nl het ondernemerspakket in het assortiment. Binnen dit pakket kun je keuze maken uit:

 • Starters
 • ZZP
 • Standaard

Gratis starters abonnement

Behoor je tot de categorie startende ondernemer, bij e-Boekhouden.nl kun je genieten van kosteloos gebruik gedurende het eerste jaar waarin je als ondernemer actief bent. Met dit abonnement kun je met de boekhoudmodule onbeperkt boekingen verrichten en hetzelfde geldt voor het factureren.

ZZP pakket en prijs

Heb je niet een al te grote boekhouding, met name als je geen personeel hebt en je tot de categorie zzp of freelancer behoort, het ZZP pakket is dan de juiste keuze. Ook voor holdings is dit het juiste pakket.

Wat betreft boekhouden, met deze module kunnen er 240 boeking op jaarbasis verricht worden. Je betaalt € 7,95 per maand.
Gaat het om factureren, 120 facturen per jaar is wat er opgemaakt kan worden. Kosten € 5,95 per maand.

Algemeen ondernemerspakket

Behoor je tot geen van bovenstaande subcategorieën, het standaard pakket van e-Boekhouden.nl is de oplossing.
Met dit pakket kun je voor zowel boekhouden als factureren zonder restricties aan de slag.

 • Voor boekhouden betaal je maandelijks € 14,50.
 • Factureren kost je maandelijks € 9,50.

Pakket specifiek voor verenigingen & stichtingen

Maakt een vereniging of stichting deel uit van het ondernemerschap, bij e-Boekhouden.nl zijn er voor het voeren van de administratie specifieke modules beschikbaar.

Je kunt kiezen uit:

 • Boekhouden, deze module kost € 9,50 per maand.
 • Ledenadministratie, een prijs van € 8,50 gaat daarmee gemoeid.

Kies je voor boekhouden, je kunt dan onbeperkt boekingen voeren en hetzelfde geldt voor importmogelijkheden. Daarnaast is boekhouden inclusief budgetteren en je wordt in staat gesteld een koppeling met de bank te maken.

Met de module ledenadministratie kun je factureren en leden importeren. Daarnaast geldt er geen beperking op het bijhouden van lidmaatschappen. Er zijn vrije invoervelden aanwezig en de mogelijkheid tot het versturen van nieuwsbrieven behoort ook tot de opties.

Ingeval je meedoet met het sponsorprogramma van e-Boekhouden, geniet je 15% extra korting. De bedoeling is dan, dat je een passende banner van e-Boekhouden.nl op de homepage van de vereniging plaats.

Voor alle bovenstaande abonnementsvormen geldt dat de bedragen exclusief btw zijn, dat extra gebruikers gratis zijn, dat ondersteuning kosteloos is en dat het abonnement per maand op te zeggen is. Een contract voor een jaar kennen ze bij eboekhouden niet.

Boekhoudprogramma voor accountantskantoor

Ingeval je accountant of boekhouder bent biedt e-Boekhouden.nl je twee oplossingen om uitvoering aan de administratie te geven.

 • Je kunt ervoor kiezen dat jij je klant een abonnement op e-Boekhouden laat afnemen. In dit geval zijn alle kosten voor rekening van de klant zelf en het enige dat jij als accountant of boekhouder dient te doen, is de boekhouding te koppelen aan jouw eigen administratieve omgeving. Voor jou komen er dus in deze situatie geen kosten aan te pas.
 • De andere optie is, dat jij als administratiekantoor een abonnement afneemt. Je hebt dan de mogelijkheid gebruik te maken van de boekhoudmodule, de facturatie module en de module klanttoegang elk met eigen prijzen. Kies je voor deze optie, de klant heeft dan niets met e-Boekhouden.nl zelf te maken. Alles verloopt via jou als boekhouder of accountant. Je dient eventueel zelf de abonnementskosten door te rekenen.

Prijzen voor accountants- of boekhoudkantoren

Bij e-Boekhouden.nl is de eerste administratie die je aanmaakt geheel kosteloos. Deze administratie is verder ook niet gebonden aan restricties, dat wil dus zeggen dat je van zowel de boekhoud- als de facturatiemodule onbeperkt gebruik kunt maken. Zodra je meer administraties gaat aanmaken kom je in het betaalmodel van eboekhouden terecht.

Voor de boekhoudmodule ben je afhankelijk van het aantal administraties het volgende kwijt:

 • 2 tot 25 administraties, € 5,95.
 • 26 tot 75 administraties, € 2,95.
 • 76 tot 150 administraties, € 1,95.
 • 150 en erboven, € 0,95.

De facturatiemodule kost je :

 • 2 tot 25 administraties, € 5,95.
 • 26 tot 75 administraties, € 3,95.
 • 76 tot 150 administraties, € 2,95.
 • 151 en erboven, € 1,95.

Wat betreft klanttoegang daarvoor dien je te betalen:

 • 1 tot 25 administraties, € 6,95.
 • 26 tot 75 administraties, € 5,95.
 • 76 tot 150 administraties, € 4,95.
 • 151 en erboven, € 1,95.

Ook voor hier geldt, alle prijzen zijn ex-btw, extra gebruikers zijn gratis en support is ook kosteloos.

Nu dat je weet wat je om en bij kwijt bent voor dit boekhoudprogramma, wordt het tijd te kijken wat er wordt vereist en wat er zoals geboden wordt ingeval je ondernemer bent.

proefperiode e-boekhouden

Weinig boekhoudkundige kennis vereist

De boekhoudmodule van e-Boekhouden.nl is zodanig opgezet dat globale kennis over financiën reeds voldoende is, althans als je geen professionele boekhouder bent. Indien je bekend bent met een factuur of bon en een bankafschrift is dat meer dan voldoende om het maximale uit het programma te halen.

Cijfers inzien

Wanneer er financiële gegevens zijn ingevoerd, kun je deze op simpele wijze reproduceren middels overzichten. Zo heb je altijd de beschikking over de meest recente cijfers betreffende je onderneming.

Btw-aangifte en ICP-opgaaf

Zijn alle gegevens over een bepaalde periode ingevoerd, eboekhouden stelt je in staat om dan direct de btw-aangifte in orde te maken en te versturen naar de Belastingdienst. Hetzelfde geldt voor de ICP-opgaaf. Een extra certificaat of inloggegevens zijn niet nodig.

Debiteurenbeheer

Een goed debiteurenbeheer is van absoluut belang wil er sprake zijn van gezonde bedrijfsvoering. e-Boekhouden stelt je in staat om openstaande betalingen volledig geautomatiseerd bij te houden en daarbij heb je de keuze om herinneringen digitaal of per post te versturen.

Je kunt ook sjablonen zelf aanpassen zodat herinneringen in huisstijl kunnen worden verzonden. Daarnaast kunnen openstaande vorderingen automatisch worden aangeboden aan incassobureaus (bijvoorbeeld DAS Incasso of Centraal Invorderingsbureau).

Toegang accountant en boekhouder

Hoe simpel de werking van iets kan zijn, vragen kunnen altijd rijzen. Werk je samen met een accountant of boekhouder, deze kan zich dan aanmelden op e-Boekhouden.nl waardoor er toegang tot de administratie ontstaat. Op deze wijze kun je eventuele problemen direct verhelpen. Aan de aanmelding van de account of boekhouder zijn er geen kosten verbonden.

Bankkoppelingen

Tegenwoordig houdt efficiënt boekhouden ook in dat je bankafschriften automatisch moet kunnen inlezen. Met e Boekhouden heb je de mogelijkheid om koppelingen te maken met alle Nederlandse banken (MT940-formaat). Zo zijn er automatische bankkoppelingen aanwezig voor de ING- Bank, Rabobank, Knab en de ABN AMRO bank. Indien er sprake is van een openstaande factuur en het bedrag en factuurnummer zijn al bekend in eBoekhouden, een automatische boeking is dan het gevolg.

Het is ook mogelijk om zelf importregels samen te stellen zodat mutaties op de door jou aangegeven wijze automatisch worden verwerkt in de administratie.

Met e-Boekhouden.nl kun je een boel voor mekaar krijgen als het om het voeren van de financiële administratie gaat. Zo kun je ook het volgende regelen.

Mail & Herken en Scan & Herken-functie

Facturen, bonnetjes en overige documenten kun je digitaal archiveren binnen eBoekhouden. Door gebruik te maken van de Mail & Herken en Scan & Herken-functie krijg je dat voor mekaar. Grote voordeel is, dat er tijdswinst ontstaat, je hoeft namelijk niet handmatig bedragen in te voeren en tevens wordt de kans op het maken van fouten verkleind.

eBoekhouden zorgt er dus voor dat als het om een factuur gaat, deze automatisch wordt herkend waarna het met een boekingsvoorstel komt. Uiteraard is een controle achteraf altijd op zijn plaats en daarnaast is deze dienst niet gratis.

De Mail & Herken en Scan & Herken-functie werkt namelijk met credits. Een herkent document kost je één credit. Afhankelijk van de hoeveelheid die je afneemt, variëren de prijzen van € 0,09 tot € 0,25 per document.

Mobiele app boekhouden

Ben je onderweg en je doet een zakelijke inkoop of andere handeling. Middels de mobiele app die gratis is, kun je een foto maken van je factuur, document of bon en deze uploaden in de boekhouding.

Webshopkoppelingen

Heb je een webshop, het is dan mogelijk om bestellingen en facturen automatisch in e-Boekhouden te verwerken. Er zijn namelijk koppelingen beschikbaar voor diverse webshop platformen zodat het boekhouden nog verder wordt geautomatiseerd. Zo zijn er webshopkoppelingen beschikbaar voor WooCommerce, Opencart, Magento, VirtueMart, CCVshop, Mijnwebwinkel en PrestaShop.

Er wordt constant aan nieuwe koppelingen gewerkt, dus hou de website van e-Boekhouden zelf in de gaten voor het meest recente.

Payment Service Providers koppelingen

Maak je gebruik van de diensten van één of meerdere Payment Service Providers (PSP), met e-Boekhouden.nl is het mogelijk koppelingen tot stand te brengen. Zo kunnen de gegevens van deze diensten (PayPal, MultiSafepay, Sisow, Mollie) automatisch in je boekhouding worden verwerkt.

Betaalbestanden

Facturen kun je handmatig betalen maar met e-Boekhouden.nl heb je ook de mogelijkheid om betaalbestanden aan te maken. Het voordeel hiervan is, dat je een aantal facturen in een bestand kunt gieten en deze daarna aan de bank kunt aanbieden waardoor de betalingen in één keer automatisch plaatsvinden.

Rapportagesoftware

Wil je je rapporten professioneel laten opmaken zoals managementrapportages of gewoon de jaarrekening. Middels speciale rapportagesoftware zoals Speedbooks of Visionplanner is dat mogelijk, eBoekhouden heeft daar namelijk specifieke koppelingen voor.

Financiële gegevens kunnen ook middels een XML-Audifile worden verstuurd.

Onbeperkt grootboekrekeningen

Hoe meer je de kosten en omzet kunt uitsplitsen in verschillende grootboekrekeningen, des te beter je een boekhouding op maat kunt voeren. Met e-Boekhouden ben je niet aan een limiet gebonden als het om het aanmaken van grootboekrekeningen gaat.
Daarnaast kun je aangemaakte grootboekrekeningen nog verder uitsplitsen in verschillende kostenplaatsen. Op deze wijze kun je dus ook de kosten specifiek toewijzen aan een project of een product.

Overige importfuncties

Het is ook mogelijk om met e-Boekhouden gegevens van andere boekhoudpakketten in te lezen. Heb je een lijst samengesteld in Excel van al je grootboekrekeningen, ook deze lijst kun je in het .csv-, .xls- of .xlsx-formaat importeren.

Vast activa en boekjaren

Heb je vaste activa in je onderneming, middels de vaste activa module van e boekhouden kun je de afschrijvingen beheren en deze verder in de administratie laten verwerken. Eventueel is er ook een memoriaal ter beschikking mocht dat noodzakelijk zijn.
Naast het gebruik van vaste boekjaren kun je in eBoekhouden.nl ook met gebroken boekjaren werken.

Functies factureren

Goed zicht hebben op het facturatieproces binnen je onderneming levert absolute pluspunten op. Een boekhoudprogramma waarmee je goed beheer kunt uitvoeren over je facturen is daarom altijd aangeraden. eBoekhouden stelt je in staat een volledig beheer uit te voeren wat betreft dit proces. Tevens is het mogelijk een geheel eigen opmaak aan een factuur mee te geven. Je kunt bestaande sjablonen wijzigen of geheel een eigen sjabloon ontwikkelen.

Belangrijk te weten is, dat indien je de sjablonen wilt aanpassen je daarvoor het Microsoft-Office pakket in bezit dient te hebben of een programma dat .rtf bestanden kan bewerken.

Facturen die worden opgemaakt worden automatisch in de boekhouding verwerkt. Het is ook mogelijk facturen in combinatie met abonnementen te creëren.

Is het nodig dat je een offerte moet uitbrengen. Binnen e Boekhouden heb je daarvoor speciaal de offertemodule. Hiermee maak je offertes naar eigen stijl op die daarna per e-mail verstuurd kunnen worden.

De facturatiemodule stelt je ook in staat om uren bij te houden en te verwerken in een factuur.

Op elke factuur kun je aangeven hoe de betaling kan geschieden, overboeking of middels automatische incasso. In het laatste geval zorg eBoekhouden daarvoor middels een PAIN-bestand.

Voorraadadministratie

Met eBoekhouden.nl kun je ook de voorraad bijhouden. Op het moment dat je iets koopt of verkoopt, vindt er een automatische bijwerking van de voorraad plaats. Het is ook mogelijk producten en artikelen in een lijst te plaatsen waarna je deze kunt importeren in de administratie.

Relatiebeheer

Zicht hebben op je relaties zorgt ervoor dat je snel kunt handelen indien daartoe noodzaak is. e-Boekhouden.nl is uitgerust met een relatiebeheermodule waarmee je relaties kunt toevoegen, verwijderen en bijwerken. Toevoegen van eigen invoerregels behoort ook tot de opties. Het is ook mogelijk om nieuwsbrieven te verzenden.

Heb je een bestand met relaties in bijvoorbeeld Excel, deze kun je ook inlezen middels de relatiebeheermodule.

Overige mogelijkheden

Met eBoekhouden kun je ook exportbestanden aanmaken. Zo kun je backups maken, relatielijsten genereren, XML-auditfiles opmaken en betaalopdrachten produceren.

Het is ook mogelijk kosteloos een onbeperkt aantal gebruikers toe te voegen aan een bestaand account en inloggen is dan tegelijkertijd mogelijk.

Goed om te weten is, dat alle gegevens die door e-Boekhouden.nl opgeslagen en verstuurd worden, versleuteld zijn.

Support

Support is gratis en op een aantal manieren beschikbaar. Wanneer je e-Boekhouden opent, staat er aan de bovenkant een knop “Support” voor je klaar. Klik je hierop, je hebt dan de keuze om gebruik te maken van:

 • Een knowledgebase
 • Handleidingen
 • Videotrainingen
 • Het volgen van een gratis cursus
 • Contact

Contact gaat via e-mail, een contactformulier of je kunt bellen (088 – 6500 200).

Werken met e-Boekhouden.nl

Wanneer je voor het eerst inlogt op e-Boekhouden.nl, krijg je het volgend scherm te zien:

e-boekhouden inlogscherm

Binnen dit scherm zie je de diverse onderdelen waaruit het boekhoudprogramma is opgebouwd. Aan de bovenkant zie je de diverse modules zoals: boekhouden, factureren, relaties, en uren. Tevens zie je ook het onderdeel “Beheer” waar je de diverse instellingen kunt uitvoeren om eBoekhouden naar eigen smaak in te richten. Zo kun je bijvoorbeeld daar de grootboekrekeningen instellen.

grootboekrekening instellen

Tevens zie je in hetzelfde scherm ook opties om bijvoorbeeld:

 • De beginbalans op te stellen.
 • Rekeninggroepen aan te maken.
 • De accountant of boekhouder toegang verschaffen.
 • De mogelijkheid om bestanden in Excel-formaat te importeren.

In hetzelfde scherm zie je ook de menu-onderdelen die betrekking hebben op:

 • Het onderhoud voor de sjablonen.
 • De accountinstellingen.
 • De exportmogelijkheden.
 • Het digitaal archief.

Wil je een van de onderdelen benaderen, een simpele klik op de naam en je hebt toegang tot de opties.

overige menu onderdelen

Opties boekhoud- en factuurmodule

Kies je in de top menu voor een bepaald onderdeel, de opties daarvan zie je dan verschijnen aan de linkerkant van het scherm. In het volgende scherm zie je de opties indien je voor de boekhoudmodule hebt gekozen.

onderdelen boekhoud module e-boekhouden

Kies je voor de factuurmodule, het volgende krijg je te zien:

 

Relatie aanmaken in eBoekhouden

Stel je wilt een relatie toevoegen. In e-Boekhouden.nl gaat dat als volgt in zijn werk. Je klikt als eerst op het menu onderdeel “Relaties” en er verschijnt dan een submenu aan de linkerkant.

submenu relaties

In dat menu kies je voor “Toevoegen” en het scherm “Relatie Toevoegen” verschijnt. In dit scherm kun je dan de relevante gegevens invoeren. Naast naam, kun je bijvoorbeeld ook aangeven:

 • Vestigingsadres
 • Postadres
 • Contactgegevens
 • Betaalgegevens
 • Notities
 • De koppeling met Mail & Herken

Je hebt ook de mogelijkheid om middels de KvK de noodzakelijke gegevens toe te voegen.

 relatie toevoegen

Conclusie

Met e-Boekhouden.nl haal je een boekhoudprogramma in huis dat van alle noodzakelijke functies is voorzien als je zelf aan de slag gaat met de boekhouding. Al teveel kennis is er niet vereist omdat de vele functies voor zich spreken. De automatische boekingen helpen daar ook een handje bij. Daarnaast maken de vele beschikbare koppelingen het tot een zeer praktisch pakket. Een handige zoekfunctie zorgt ervoor dat je niet al te veel tijd kwijt bent indien je een bepaalde mutatie wilt inzien of bewerken.

Punten waar je op dient te letten zijn, dat je een Office-pakket nodig hebt om de sjablonen te bewerken. Ook dien je niet blindelings te vertrouwen op de Scan & Herken functie en tevens is dit betaald.

Ben je opzoek naar een betaalbaar boekhoudpakket dat makkelijk in gebruik is en tevens ook kan meegroeien, e-Boekhouden.nl is een absolute aanrader.

proefperiode e-boekhouden

Pin It on Pinterest

Share This