Als zzp’er dien je altijd op je hoede te blijven als het gaat om het binnenhalen van klanten. Zet jezelf in een alert-modus om uit te kijken naar potentiele opdrachten zodra je met anderen een gesprek aan het voeren bent. Je weet maar nooit waar net die ene opdracht op de loer ligt.

Grijp je kansen

Hoe je het draait of keert, je maakt als het ware op elke hoek van de straat wel een kans om iets aan iemand te slijten. Claim die positie dan ook voor jezelf in je rol als zzp’er of ondernemer. Het maakt niet uit waar je met mensen in contact komt. De supermarkt, de café, een borrel overal kunnen zich er kansen voordoen. Het gesprek kan op een zodanige manier lopen dat er net iets ter sprake komt waar jij met je specialisme op kunt inhaken.

Maak er daarom een vaste gewoonte van om elke dag enige tijd uit te trekken om te kijken of er ergens potentiele kandidaten kunnen zitten. Ga er actief op af. Maak lunchafspraken met oude collega’s, vrienden of pleeg telefoontjes met mensen die hun visitekaartje bij je hebben achtergelaten. Dit proces kan minder leuk zijn dan de rest van je werkzaamheden. Maar het is een van de manieren om je brood binnen te halen.

In de tijd dat je eventueel voor een baas werkte was het enige dat je diende te doen je werk te verrichten en het geld kwam binnen. Nu als zelfstandige is dit een van de essentiële onderdelen van je werk, het voortdurend in vizier houden van bestaande en potentiele klanten betekent “loon”.

Constant contact

Heb je eenmaal een klant in vizier waarvan je denkt dat dit daadwerkelijk iets kan worden blijf dan vissen. Hou het contact niet bij dat ene praatje tijdens de borrel om daarna een afwachtende houding in te nemen. Volg de klant. Het dient als het ware ingeprent te worden bij de klant dat je nog steeds bestaat.

Hou je het bij een eenmalig contact dan loop je de kans dat de klant je uit het zicht verliest. Blijf je maar aandringen door het plegen van telefoontjes, berichten of bezoeken dan vergroot jij je kansen op het binnenhalen van een opdracht.

Zakelijke link

Laat ook duidelijk merken aan de klant dat je openstaat om een opdracht te vervullen en over de juiste kwalificaties bezit. Dit maakt het ook makkelijker voor jezelf als je de klant opnieuw gaat benaderen. Er moet een zakelijke link bestaan tussen jou en de klant. En dat krijg je niet als de klant niet weet wat je voor hem of haar kunt betekenen.

Bekendheid

Een ander aspect waar je op dient te letten als zzp’er of freelancer is dat wanneer je eenmaal een project bij een bedrijf hebt binnengehaald en dat met succes hebt afgerond je binnen dat bedrijf verder om je heen dient te kijken. Het is namelijk stukken makkelijker om opnieuw een opdracht binnen te slepen in een omgeving waar je al bekend staat.

Laat de mensen met wie je binnen dat bedrijf hebt samengewerkt ook weten dat je verder openstaat voor opdrachten. En mocht zich de situatie voordoen dat er ergens binnen een andere afdeling behoefte is naar de expertise die je bezit jij dan aanbeveelt kunt worden.

Vraag mensen ook gewoon direct van aangezien jij die en die binnen dat bedrijf kent, of je even daar kunt polsen of er vraag aanwezig is naar de diensten die jij aanbiedt. Als een bekende iets aanbeveelt wordt er vaak veel meer waarde aan gehecht dan wanneer een vreemde dat doet. Er is eenmaal in bepaalde mate een bestaande vertrouwensrelatie aanwezig.

Bijeenkomsten

Ben je ergens aanwezig op een bijeenkomst of een workshop probeer daar in contact te komen met andere bezoekers. Ga een informeel gesprek aan waarbij je in je achterhoofd houdt dat er ergens wel een opdracht op de loer kan liggen. Het uitwisselen van contactgegevens is hierbij uiteraard ook zeer van belang.

Probeer er een gewoonte van te maken dat je bijeenkomsten met enige regelmaat bezoekt. Het maakt niet uit wat, zolang je er maar zakelijk baat bij kunt hebben. Hoe vaker jij je in die omgevingen begeeft, des te bekender je gezicht wordt en des te makkelijker het wordt om ergens voet aan de deur te krijgen.

Wees ook altijd vriendelijk ongeacht de persoon die je tegenkomt. Negeer mensen niet als jij je in een groep bevindt. Schud je iemand de hand binnen een groep sla de rest dan niet over. Keer ook je rug niet naar iemand toe. Die ene potentiele opdracht kan net liggen bij de persoon die je zojuist hebt genegeerd.

Gezonde relatie

Heb je eenmaal contact met de klant dan dien je ook te zorgen voor een gezonde relatie. Het is uit den boze dat je niet reageert op vragen van de klant. Bij communicatie maakt het niet uit via welk medium je dat doet, e-mail, telefoon, schriftelijk zolang je maar reageert. Niet reageren is zeer slecht voor de verhouding.

Probeer ook te vermijden dat je constant maar aan het woord bent en je de klant niet de ruimte gunt om zijn eigen verhaal in desbetreffende situatie te doen. Hetzelfde geldt ook voor het feit dat jij altijd maar gelijk dient te hebben.

Afgerond project

Het kan ook zo zijn dat indien je een opdracht eenmaal met succes hebt uitgevoerd je toch de kans loopt dat de opdrachtgever je uit het oog verliest. Om dit te voorkomen dien je altijd op de radar van de klant te blijven.

Laat de klant na afloop van een succesvol project weten dat de samenwerking zeer prettig was. Stuur ze bijvoorbeeld een enquête waarin je vraagt waar ze wel en niet tevreden over waren. En dat je dat als verbeterpunten meeneemt mocht er ooit een volgend project naar voren komen.

Persoonlijke tour

Het klinkt raar, maar je zult soms toch ook op de persoonlijke tour dienen te gaan ondanks dat je zakelijk bezig bent. Dit kan zich voordoen in het geval je een bestaand contact hebt met een klant. Probeer dan na afronding van een project iets informeels met de klant te gaan doen. Zakelijke aangelegenheden laat je dan maar even met rust. In dit geval bouw je aan je persoonlijke aanzien. Je toont hiermee interesse in de persoonlijke kant van de klant, uiteindelijk blijven wij allemaal mensen.

Klanten binnenhalen en het contact in gezonde vorm aanhouden is een taak die je als zzp’er niet altijd voor lief zult aannemen. Helaas is dit een zeer belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Plaatst dit onderdeel dan maar ook boven aan je to-do lijstje.

Pin It on Pinterest

Share This