Bij je consultant werkzaamheden als ondernemer dien je de overheid absoluut niet over te slaan. Ook daar bevindt zich natuurlijk een potentiele bron voor opdrachten. Binnen de overheid is er vaak vraag nodig naar externe know-how.

Er zijn diverse vakgebieden waar je als consultant bij de overheid diensten kunt verrichten. Een kleine greep hieruit betreft werk op het gebied van advies, verrichten van evaluaties, voeren van administraties en managementwerkzaamheden.

Overige diensten kunnen zich bevinden op het gebied van archivering, personeelsmanagement, verzorgen van publicaties, procedurele handelingen, juridische diensten, ICT-dienstverlening en ook niet te vergeten diverse diensten op het gebeid van onderzoek en technologische ontwikkelingen.

Mailinglijst

Maar hoe kun je nu een voet tussen de deur krijgen bij de overheid? Een van de methoden is je aan te melden voor de mailinglijst betreffende overheidsbestedingen dat met enige regelmaat verschijnt.

Contact

Of je een opdracht wel of niet binnen krijgt is nog de vraag, maar waar je wel alvast voldoende aandacht aan kunt besteden is het eerste contact.

Een bepalende stap waar je mee te maken krijgt is een juist contact met de klant. Het is deze impressie dat voor grote mate uiteindelijk gaat bepalen hoe het contact verder zal verlopen. In dit stadium is het belangrijk hoe je overkomt en hoe jij je gedraagt als potentiele opdrachtnemer.

Aangezien de klant, in dit geval de overheid, je helemaal niet kent dien je ervoor te zorgen dat jij je ook daadwerkelijk neerzet als de professional waar ze naar op zoek zijn.

Hoe jij gekleed bent is een van de factoren dat onder het begrip professioneel overkomen valt. Casual kleding inruilen voor een strak pak doet absoluut geen kwaad in dat geval. Het kan ook zo zijn dat je met een bepaalde tak te maken hebt waar er een dresscode heerst. In dat geval dien jij te onderzoeken wat daar de gewoonte is en op basis daarvan pas jij je aan.

Andere onderdelen die hier verder onder kunnen vallen zijn dat je beleefd overkomt, dat je met aandacht luistert en dat je geen moeite hebt om het verhaal te begrijpen zodat je eruit kunt halen wat het probleem is. Kortom, als professionele consultant dien je in dit stadium in staat te zijn om een band op te bouwen. Het spel tactisch spelen is hier de kern van het verhaal.

Pin It on Pinterest

Share This