Als ondernemer dient LinkedIn gegarandeerd tot je virtuele netwerk te behoren. Nu zijn er ontelbare sociale netwerksites wereldwijd op het internet te vinden, variërend op het gebied van algemene onderwerpen tot zeer specifieke onderwerpen. Denk maar aan MySpace en Facebook.
Met LinkedIn is het iets anders. LinkedIn is speciaal bedoeld om business professionals met andere business professionals in contact te laten komen. Onder business professionals dien je dan te verstaan zakenlui, ondernemers, mensen met specialistische kennis, in principe alles op professioneel niveau.
LinkedIn stelt je in staat om met andere professionals informatie te delen, antwoorden te krijgen, jezelf als persoon te promoten en je onderneming te promoten. Het feit dat je LinkedIn als professional absoluut niet naast je moet laten liggen ligt hem in het feit dat er miljoenen leden aanwezig zijn. En dit aantal groeit maar met de dag. Naast deze groei biedt LinkedIn je bepaalde voordelen die je bij andere sociale netwerken niet vindt.
Profiel
Zoals eerder gezegd, LinkedIn is niet bedoeld voor het algemene publiek. Het is bedoeld voor de zakelijke professional en zakeneigenaars. Je creëert je stempel binnen LinkedIn door er een profiel aan te maken waarin je aangeeft wat je tot een professional maakt en wat je ambities zijn.
Zonder profiel kun jij je niet verbinden met andere professionals en omgekeerd is dat dan ook niet mogelijk. Het gevolg hiervan is dat niemand wat over je weet en dat moet je niet hebben. Daarom dien je als eerst wanneer jij je op LinkedIn begeeft te starten met het aanmaken van een profiel.
Belangrijk te weten is dat de gegevens in je profiel op te zoeken zijn. Vermeld daarom altijd de relevante gegevens waaronder jij bekend wilt zijn of op gevonden wilt worden. Dit is een basistaak die je dient te verrichten wil je het gebruik van LinkedIn tot een succes voor jezelf maken.
Op deze manier kun je met LinkedIn op een zeer snelle manier je netwerk uitbreiden en daar gaat het om. Hoe meer bereik des te meer kans. Als jij met iemand contact legt, en deze persoon heeft zelf weer honderden contacten en deze contacten op hun manier weer dan is het rekensommetje snel gemaakt.
Zoeksysteem
Dankzij het perfecte zoeksysteem van LinkedIn ben je in staat precies die professionals te vinden die qua interesses in jouw straatje passen. Maak jij je profiel daarom kenbaar voor iedereen en je gebruikt daarbij je echte naam dan werkt deze informatie in je voordeel bij het gebruik van de zoekmachine. Deze informatie heeft ook weer invloed op externe zoekmachines zoals Google. Ook daar kun je dan makkelijk worden gevonden.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een opdracht, schrijf je dan ook direct in bij LinkedIn. Heb je collega’s die zich daar ook bevinden laat hun het weten zodat deze met jou contact kunnen leggen. Hebben ze dit eenmaal gedaan dan kunnen ze een aanbeveling voor je schrijven. Deze aanbeveling verschijnt dan in je profiel zodat andere LinkedIn gebruikers dat kunnen lezen. En onder deze gebruikers kunnen zich dan bijvoorbeeld ondernemers bevinden die net op zoek zijn naar hetgeen jij te bieden hebt.
Aan de andere kant kun je ook een onderzoek doen naar een potentiele kandidaat waar je een opdracht voor zou willen doen. Je kunt kijken wie er eerder voor dat bedrijf heeft gewerkt en contact proberen te maken met die mensen zodat je aan hun kunt vragen naar de ervaringen met die specifieke opdrachtgever.
Discussies
Met LinkedIn kun je ook op een effectieve manier discussiëren. Je kunt er vragen stellen aan anderen binnen je netwerk. Maar je kunt ook het antwoord op je vraag buiten je netwerk zoeken door gebruik te maken van LinkedIn answers. Hier kun je vragen in het algemeen stellen en antwoorden krijgen.
De onderwerpen hier zijn zeer divers van aard en lopen uiteen van vragen over het gebruik van LinkedIn zelf tot specifieke ondernemers vragen. Ook kun je er meeparticiperen met andere discussies en vragen van andere gebruikers beantwoorden. Door op deze manier gebruik te maken van LinkedIn kan ook dit weer in jouw voordeel spelen om je naam verder te vestigen.
Betaald en gratis gebruik
Gebruik maken van LinkedIn is in principe gratis. Hiermee kun je een netwerk opbouwen zonder dat er grenzen aan verbonden zijn. Maar aan de andere kant staat er een limiet op de hoeveelheid introducties.
LinkedIn heeft daarom naast het gratis gedeelte ook een betaalde gedeelte dat in een aantal Premium plans is ingedeeld. Deze betaalde onderdelen stellen je nog meer geavanceerde zoekfuncties ter beschikking, betere communicatiemogelijkheden en nog verdere toegang tot gegevens van andere leden en kennisbronnen.
Profileren
Wanneer je van LinkedIn gebruik maakt om je als professional te profileren en hier ook echt een succes van wilt maken dien jij je aan een aantal gewoonten te houden. Zorg ervoor dat als je een vraag beantwoord je dit ook volledig doet. Denk goed na over wat je te zeggen hebt en beantwoord de vraag volledig. Geef ook eventueel bronnen aan waar degeen er verder over kan lezen. Je kunt de persoon ook refereren naar een bepaalde expert op dat gebied binnen je netwerk.
Wanneer je iemand introduceert aan een ander laat het dan niet alleen bij een introductie blijven. Zorg ervoor dat je wat verteld over de persoon die je aan het introduceren bent. Wat hij of zij kan, van waar je hem of haar kent en wat het probleem is. Zorg ervoor dat de twee personen een goede start met elkaar kunnen maken.
Zorg er ook voor dat je aanbevelingen zelf geeft en niet alleen maar wacht totdat anderen dat voor je doen en jij daarop dan pas reageert. Kijk daarom binnen je eigen netwerk wie zo’n aanbeveling waard is. Doe je het op deze manier dan krijg je voor jezelf ook op een makkelijkere manier een aanbeveling van een ander. En ook hier geldt weer, maak er een goed volledig verhaal van.
Zorg er ook voor dat indien je een introductie verzoek krijgt je deze snel doorstuurt naar de juiste persoon. Maak hier wel voor jezelf een onderscheidt in. Namelijk algemene verzoeken en specifiek verzoeken.
Zorg er ook voor dat je LinkedIn uiteindelijk ook gebruikt om een face-to-face meeting op te zetten. Zie LinkedIn ook als een soort ijsbreker dat als basis kan dienen voor een persoonlijke ontmoeting.
Met LinkedIn heb je als ondernemer een sterke troef in handen als het gaat om het verder uitbouwen van je professioneel netwerk. Zorg er daarom voor dat je tenminste je profiel erop hebt staan.