Als zzp’er heb je niet alleen de mogelijkheid om inkomen te generen door je diensten te verkopen. Als zzp’er in een bepaalde branche zal het ook vaak voorkomen dat je bijvoorbeeld iets ontwikkeld hebt voor een klant dat weer opnieuw gebruikt kan worden.

Denk maar bijvoorbeeld aan het feit dat jij webdesigner bent en voor een bepaalde klant een reeks buttons en gerelateerd materiaal hebt gemaakt. Na afronding van het project kun jij deze zelfde buttons door wat kleine wijzingen aan te brengen ook nogmaals aan andere klanten verkopen.

Natuurlijk dien je hierbij wel rekening te houden met het soort contract dat je met de bestaande klant hebt afgesloten voor dit project. Soms kan de klant namelijk eisen dat het exclusieve recht bij hen blijft en jij in die hoedanigheid het werk niet verder mag verkopen. Maar dit terzijde.

Alternatieve omzet

Waar het om gaat is dat jij als zzp’er je inkomensbron niet alleen afhankelijk stelt van maar een bepaald soort manier van omzet generen. Kijk ook of er alternatieve methoden bestaan om het zelfde project in een ander jasje te steken zodat het aansluit op de behoefte van ander publiek.

Hetzelfde kun je bijvoorbeeld ook bedenken indien je als zzp’er software schrijft of dat je video-effecten maakt.

Je kunt bijvoorbeeld voor een bepaalde klant in Photoshop een action op maat gemaakt hebben. Indien je ziet dat jou creatie niet alleen het probleem van de cliënt kan oplossen kun je ook overwegen om te kijken of andere er ook behoefte aan hebben. Mocht dit aanwezig zijn, dan kun jij ook proberen dit product aan deze groep aan te bieden.

Je omzet als zzp’er genereren hoeft niet alleen in een bepaalde vorm te geschieden. Je kunt hetzelfde product ook weer in een ander jasje steken zodat het op een zodanige manier aan de behoeften van andere klanten voldoet dat jij daaruit nog meer voordeel kunt halen. Maak daar dan ook tactisch gebruik van.

Pin It on Pinterest

Share This