Binnen de Nederlandse online handel komt het woordje e-commerce in vele gedaanten voor. Zo kennen wij de webshop, het online verkopen en de webwinkel. Kortom, vele omschrijvingen waarmee eigenlijk een ding wordt bedoelt en dat is het verkopen via het internet van producten of diensten.
Als ondernemer of zzp’er kan een van de manieren waarop jij je onderneming uitoefent, het drijven van een webwinkel zijn. Nu maakt het allemaal niet uit wat je verkoopt. Je kunt in principe alles verkopen zolang je maar niet handelt in strijd met de wet. Een onderscheid dat je wel dient te maken is het onderscheidt naar doelgroep.
Doelgroep
Je kunt namelijk producten en/of diensten verkopen aan alleen andere ondernemers of aan alleen maar consumenten. Verkoop je alleen aan zakelijke klanten dan kun je ook spreken van een Business-to-Business (B2B) relatie. Verkoop je alleen aan particulieren dan kun je ook spreken van een Business-to-Consumers (B2C) relatie.
Een combinatie van beiden is ook mogelijk maar dan loop je de kans dat je tegen praktische obstakels kunt aanlopen. Het beste is dat je gewoon duidelijk je doelgroep kiest en dat je daarop verder voortborduurt.
Aanbod
Heb je eenmaal je doelgroep bepaalt dan wordt het tijd om te gaan kijken naar je aanbod. Afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie zal je aanbod bestaan uit producten of diensten of een combinatie daarvan. Waar het omgaat is dat je met een webwinkel eigenlijk niet tegen grenzen aanloopt wat betreft het uitstallen van je aanbod.
Bij een fysieke winkel zal je op den duur te maken kunnen krijgen met beperkte ruimte. Met je webwinkel heb je dat niet. Of je al de producten dan ook kunt ondersteunen is wel een tweede vraag. Een ander voordeel van het drijven van een webwinkel is dat je op bepaalde kosten kunt besparen. Denk maar aan een kassamedewerker.
Een groot verschil tussen het drijven van een webwinkel en een fysieke winkel is dat je met een webwinkel je extra zult moeten inzetten wat betreft het genereren van sales of wel verkopen. Bij een fysieke winkel heb je standaard het voordeel dat passanten je winkel opmerken en binnenstappen. Bij een webwinkel heb je dat op het eerste gezicht niet.
Webshop en zoekgedrag
Om je webshop onder de aandacht te brengen bij potentiele klanten dien je een juiste afstemming te maken tussen het zoekgedrag van de virtuele consument en de inrichting van je webwinkel. Als deze twee aspecten niet op elkaar aansluiten dan loop je de kans de boot te missen als het gaat om meer omzet te genereren.
Wil je serieus aan de slag met je webwinkel gaan dan zal je vanaf de eerste dag een juiste combinatie dienen te maken tussen kennis, planning, budget en investeringen. Een passieve houding in het verhaal is hier absoluut niet op zijn plaats wil je gaan voor succes.
Heb je al een fysieke winkel dan is een aanvulling met een online winkel een perfecte commerciële stap om je omzet nog verder te vergroten. Het voordeel is dat je de naamsbekendheid al hebt. Desondanks dien je goed de voor- en nadelen van deze stap te onderzoeken alvorens je er een start mee maakt.
Kennis en planning
Gebrek aan kennis en planning zijn een van de grootste oorzaken dat het opzetten van een webwinkel niet tot een succes wordt. Budget en investeren geeft niet zoveel problemen. Je kunt al voor een paar honderd euro een werkende webwinkel online zetten. Met de marketingtactieken en de manier van onderhoudt daar gaat het meestal mee mis.
Het opzetten van je webwinkel vereist enig denkwerk, analyse en inrichting. Maar staar je niet blind op deze aspecten. In die zin, maak er geen levenswerk van. Pas je ideeën zo snel mogelijk toe in de praktijk zodra je het noodzakelijke overzicht hebt.
In deze fase gaat het erom dat je zo snel mogelijk aan de slag kunt gaan met het testen in de praktijk. Op basis van deze testen kun je dan weer de nodige actie ondernemen. Dit brengt je weer een stap dichterbij om je webwinkel voor de volle 100% commercieel te gaan exploiteren.
Blijf je maar bezig met onderzoek en denkwerk dan zal het moment van volledig commercieel exploiteren op den duur alleen maar een droom worden. En als echte ondernemer droom je niet.
Winstpotentie webshop
Alvorens je begint met de opzet van je webshop dien je onderzoek te verrichten. Belangrijkst binnen dit onderzoek is te kijken of hetgeen je van plan bent te doen met je webwinkel ook datgene oplevert wat je wilt, namelijk winst.
Om hiervan zeker te zijn kun je onder andere uitzoeken of er vraag naar je product of dienst aanwezig is op het internet. En indien er vraag is, kijk dan of de vraag groot genoeg is om er een commercieel succes van te maken. En hoe staat het met de concurrentie? Kun je op tegen de prijzen die door de concurrentie worden gehanteerd?
Ondersteuning
Heb je eenmaal je onderzoek gedaan dan kun je denken aan het aantal producten dat je wilt gaan verkopen. Ga je voor een paar artikelen of prop je de webwinkel met duizenden producten vol.
Bij het nemen van deze stap dien jij je ervan bewust te zijn dat je elk product goed dient te kunnen ondersteunen.
Bij ondersteuning dien je dan niet alleen te denken aan informatie maar ook bijvoorbeeld aan het bestellen van de producten, het toevoegen van de producten, orders verwerken, orders verzenden en de after-sales service. Vergeet daarbij ook niet de tijd die gemoeid gaat met het marketingtechnisch in orde maken van de webwinkel. Het SEO-gedeelte onder andere.
Denk ook aan de support dat samengaat met de producten die je verkoopt. Heb je bij een groot assortiment de mankracht en kennis in huis om aan die ondersteuning te kunnen voldoen?
E-commerce software
Je dient een goede keuze te maken wat betreft je e-commerce software. Nu zijn er op de markt diverse platformen te verkrijgen. Sommige zijn gratis anderen zijn weer betaald.
Houd er ook rekening mee dat een platform met je onderneming moet kunnen meegroeien. Het is een beetje zuur indien je flink wat tijd en geld in een bepaald platform hebt gestoken en je uiteindelijk tegen een limiet aanloopt.
Gratis wil absoluut niet zeggen dat de kwaliteit van het e-commerce programma ondermaats is. Het verschil zit hem meestal in het feit dat er bij gratis software geen support vanuit de ontwikkelaar wordt aangeboden.
Wat betreft gebruik en inbouw functionaliteiten staan alle wegen je volledig open. Een mooi voorbeeld hiervan is het Magento-platform. Een zeer mooi systeem dat een gratis versie kent waarbij dan wel een flink stukje technische kennis van de webmaster wordt vereist.
Belangrijk bij het kiezen van e-commerce software is ook dat ondersteuning van essentiële onderdelen standaard aanwezig is. Denk maar bijvoorbeeld aan modules die betalingsmethoden ondersteunen zoals iDeal, PayPal en Credit Cards. Of het kunnen invoeren van de trackingcode als het product wordt verzonden.
Gebruikersvriendelijkheid van het platform is ook van belang. Hier kun je dan denken aan bijvoorbeeld laadtijd, layout en mogelijkheden tot instellingen voor SEO.
Als ondernemer is het beginnen met een webshop eigenlijk makkelijk. Het probleem dat een webwinkel de weg van het succes niet kent kan vaak worden toegeschreven aan gebrekkige kennis en planning. Zorg dat je deze aspecten goed voor mekaar hebt alvorens je de stap in deze wereld zet.