Als zelfstandige dien je vanuit je kennis en ervaring je aanbod te formuleren. Wanneer je de markt betreedt is het van belang te kijken wie jouw doelgroep is en wat ze precies aan diensten willen.

Nemen wij bijvoorbeeld Menno, dan blijkt dat Menno zijn salsa lessen van de afgelopen zondag totaal heeft gemist. Menno was die dag niet ziek ofzo, nee, Menno heeft bijna de hele middag dag lopen nadenken wat hij precies zijn klanten qua diensten zou kunnen aanbieden mocht hij als zelfstandige door het leven gaan.

Menno is van beroep boekhouder en werkt bij een gerenommeerd accountantskantoor. Nu weet Menno dat wanneer het om het maken van jaarrekeningen gaat je verschillende gradaties hebt qua omvang van ondernemingen en daarnaast heb je ook verschillende typen ondernemingen.

Zo heb je besloten vennootschappen, eenmanszaken met personeel, de zzp’ers en zo gaat het maar door. Op kantoor is Menno de specialist als het gaat om het maken van jaarrekeningen voor eenmanszaken. Die zondag is het Menno een ding duidelijk geworden en dat is het feit dat wil hij ooit als zelfstandige aan de slag gaan hij als doelgroep het MKB moet hebben.

Afstemming

Als Menno nu met zijn diensten de markt opgaat zal hij binnen het vakgebied accountancy dus zijn diensten moeten afstemmen op ondernemers binnen het MKB. Binnen het MKB dient hij dan de vraag naar diensten van deze eenmanszaken te bestuderen en daarop dan zijn aanbod af te stemmen.

Het is dus belangrijk in oogschouw te nemen dat je niet direct vanuit jouw eigen standpunt je aanbod formuleert maar eerst kijkt naar wat de klant nodig heeft.

Onderverdeling

Zoals voorgaand weergegeven, baken je markt af in doelgroepen. Probeer niet de gehele markt met je diensten te bedienen. Kijk eerst naar de doelgroepen waar je de meeste kans maakt om je aanbod te kunnen verkopen. Op basis daarvan kun je dan een onderverdeling maken qua aanbod en juiste doelgroep.

Houd daarbij in oogschouw dat jij je als zelfstandige nooit afhankelijk dient te maken van maar een enkele klant. Zorg voor een buffer.

Pin It on Pinterest

Share This