Bij het drijven van je onderneming kan het voorkomen dat je voor een bepaalde schade die is ontstaan aansprakelijk kan worden gesteld. Aansprakelijkheid kan zijn oorsprong vinden vanuit diverse bronnen. Je dient dan te denken aan aansprakelijkheden die kunnen ontstaan vanuit een contract, de zogenoemde contractuele aansprakelijkheid. Of aan aansprakelijkheden die voortvloeien vanuit de wet, de zogenoemde wettelijke aansprakelijkheid.
Wanneer je te maken krijgt met een contractuele aansprakelijkheid dan houdt dat in dat je enkele of alle afspraken in het contract niet bent nagekomen. Wanneer je te maken krijgt met een wettelijke aansprakelijkheid dan wil dat zeggen dat je op basis van een bepaalde wet aansprakelijk wordt gesteld of dat je onderneming zelf een bepaalde handeling heeft verricht dat in strijd is met de wet.
Mondeling contract
Wanneer je een opdracht bent overeengekomen met een klant dat je iets zal leveren of een bepaalde dienst zal verrichten dan kun je deze afspraken mondeling of schriftelijk vaststellen. Het nadeel van een mondeling contract is dat het meestal moeilijk te bewijzen zal zijn dat er iets verplicht is. Daarom kun je het beste in dit soort gevallen kiezen voor een schriftelijke vastlegging van hetgeen je allemaal bent overeengekomen.
Wanprestatie
Als je een levering of een dienst niet volledig hebt verricht of bijvoorbeeld niet op tijd hebt opgeleverd zoals is overeengekomen dan wordt dit ook wel wanprestatie genoemd. Wanneer het dus een geval van wanprestatie betreft dan heeft de tegenpartij de mogelijkheid om een schadevergoeding te eisen. De schade kan dan bijvoorbeeld omvatten de schade die de tegenpartij heeft geleden omdat het overeengekomen niet is volbracht of dat de tegenpartij juist door deze actie winst misloopt.
Soms kun je in dit soort gevallen een beroep doen op overmacht. In dit geval zijn er dan omstandigheden die een rol spelen waardoor jij de opdracht niet conform afspraak hebt kunnen uitoefenen maar die buiten jouw macht liggen.
Zorgvuldigheidseisen
Wanneer je aansprakelijk bent op basis van de wet dan heb je gehandeld met iets dat in strijd is geweest met wat ook wel wordt genoemd de zorgvuldigheidseisen. De zorgvuldigheidseisen waarmee je rekening dient te houden hebben dan betrekking op de omgang met personen en goederen. In deze gevallen is het dan zo dat door jouw nalatigheid iemand anders schade heeft geleden. De tegenpartij kan dan op basis hiervan schadevergoeding eisen.
Onrechtmatige daad
Soms kan het ook zo zijn dat indien je gebruik maakt van andere zelfstandigen in de uitvoering van een opdracht dat je ook aansprakelijk wordt gesteld voor de daden van deze mensen. Er moet dan wel sprake zijn van een daad dat van zodanige aard is geweest dat de persoon die jij hebt ingeroepen zelf ook aansprakelijk hiervoor zou zijn geweest als hij of zij dit zelfstandig zou veroorzaken. Hier gaat het dus om een onrechtmatige daad.
Anders dan de onrechtmatige daad zijn er ook de wettelijke aansprakelijkheden. Je kunt dan denken aan het volgende.
Stel dat je een pand hebt en daar waait de schoorsteen van af. Als deze schoorsteen op iemand terecht komt dan ben jij als eigenaar van het pand aansprakelijk voor de schade die hieruit voortvloeit.
Heb je iemand op bezoek en er valt een doos van de kast op zijn hoofd dan ben jij ook aansprakelijk voor de schade die daaruit ontstaat.
Gevolgschade
Je kunt ook aansprakelijk worden gesteld voor de producten die je levert. Hier gaat het niet om de schade aan het product zelf. Maar gaat het om de schade die door het product wordt veroorzaakt. Dit wordt ook wel gevolgschade genoemd. Je moet dan denken aan de situatie dat je bijvoorbeeld waterdichte jerrycans levert. De koper neemt deze jerrycans mee, slaat ze gevuld op maar na een tijdje blijkt dat sommige jerrycans lekkages vertonen waardoor er schade ontstaat aan een deel van de opslagruimte. Voor de schade die de producten hebben veroorzaakt kun je dus aansprakelijk worden gesteld.
Milieuschade
Ook kun je aansprakelijk worden gesteld als je schade toebrengt aan het milieu. Dit wordt ook wel milieuschade genoemd. Hier kun je dan denken aan het verontreinigen van de bodem door afvalstoffen te loodsen.
Beroepsaansprakelijkheid
Dan heb je ook de beroepsaansprakelijkheid. Stel je levert een dienst in de hoedanigheid van een accountant, een notaris of een advocaat. Als je nu aan iemand een betaald advies geeft en deze persoon volgt jouw advies op maar naar later blijkt dat het advies helemaal verkeerd is geweest met als gevolg een flinke financiële schade dan kan jij op basis van beroepsaansprakelijkheid hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Wet ketenaansprakelijkheid
Ben je een aannemer en je maakt gebruik van een onderaannemer waar de verhouding van zodanige aard is dat tussen jou en de onderaannemer geen gezagsverhouding bestaat dan ben jij als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het verrichte werk. Eventueel kun je dan ook aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van sociale verzekeringspremies en belastingen voorover dat van toepassing is. Deze aansprakelijkheid valt onder de Wet ketenaansprakelijkheid en is dus van toepassing bij aanneming van werk.
Beperken van aansprakelijkheid
Je kunt als zelfstandige onder bepaalde aansprakelijkheden uitkomen als je zogenoemde algemene voorwaarden hanteert. Je kunt dan denken aan betalingsvoorwaarden en levering- of verkoopsvoorwaarden.
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden kun je hanteren bij al je overeenkomsten. Voor het opstellen van de algemene voorwaarden is het raadzaam gebruik te maken van een jurist. Anderzijds kan het zo zijn dat indien je lid bent van een branchevereniging deze over standaard algemene voorwaarden beschikken die je dan zelf dient aan te passen aan je specifieke bedrijfssituatie.
Wanneer je algemene voorwaarden hanteert dien je erop te letten dat deze van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst alvorens deze wordt afgesloten. Daarnaast moet de tegenpartij ook voldoende tijd hebben gehad om kennis te kunnen nemen van de algemene voorwaarden.
Je dient er ook rekening mee te houden dat algemene voorwaarden je aansprakelijkheid niet geheel ontnemen. Ook mogen de algemene voorwaarden niet onder de motto onredelijk bezwarend vallen.
Als ondernemer kun je op diverse manieren aansprakelijk worden gesteld. Nu is het niet zo dat je bij de minste en geringste schade al aansprakelijk kan worden gesteld. Als ondernemer kun je voor een deel namelijk je bescherming vinden in de algemene voorwaarden. Het is ook weer niet zo dat deze je gehele aansprakelijkheid ontnemen. Ook met je algemene voorwaarden dien je als ondernemer ten allen tijde alert te blijven.