Wat je plannen zijn met je onderneming en of deze ook haalbaar zijn bepaal je met behulp van een begroting. Wat je bewerkstelligd met je begroting is dat je hiermee de gedachten over het financieel beleid van je onderneming plaatst tegenover de realiteit.
Je kunt zoveel mogelijk ideeën hebben in je hoofd maar als je deze niet plaatst tegenover je beschikbare financiële middelen dan is het in principe zonde van je tijd.
Met je begroting zet jij je risico’s op papier en weeg je daarmee af of deze ook werkelijk een risico vormen voor jouw praktijk. Liever dat je nu een “verkeerde inschatting” maakt dan hetzelfde later in de praktijk.
Met de begroting werk je bijvoorbeeld voor jezelf uit hoeveel je kunt investeren en in wat. Op basis hiervan kun jij prioriteiten vaststellen en op basis daarvan weer een zoektocht naar projecten die voor de nodige omzet kunnen zorgen.
Begroting
Wanneer je het hebt over de begroting voor jou als ondernemer of zzp’er dan is het vaak zo dat jij je op een aantal basisprincipes dient te baseren. Je kunt dan een onderverdeling maken naar wat je aan middelen nodig hebt om je praktijk rendabel te kunnen draaien. En naar wat je aan omzet dient binnen te halen om jouw praktijk gezond te houden.
Investeringsbegroting en exploitatiebegroting
Als je het hebt over de aanschaffingen die nodig zijn om je praktijk op te zetten of verder uit te bouwen dan spreken wij over de investeringsbegroting. Heb je het over de omzet die je moet genereren waardoor er positief resultaat ontstaat dan hebben wij het over de exploitatiebegroting.
Het maken van deze begrotingen kan hoogdrempelig overkomen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn in de praktijk. Als je een aantal basisregels kent/begrijpt moet het opstellen van de begrotingen geen probleem vormen. Daar komen wij in een volgend onderdeel op terug. Belangrijk is dat je op dit moment exact weet waarom het maken van een begroting zo belangrijk is voor de toekomst van jouw onderneming.