Betalingscondities is iets wat je voorafgaand aan je zzp werkzaamheden goed geregeld dient te hebben. Standaard dien je een en ander al in orde gemaakt te hebben middels je algemene voorwaarden, je offerte en het contract. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden hoe je hier een praktische uitwerking aan kunt geven.

Betaling binnen een bepaald termijn

Hier geef jij je cliënt de ruimte om de betaling te verrichten binnen een aantal opgegeven dagen. Vaak voorkomende termijnen zijn 14 of 30 dagen. Afhankelijk van je eigen situatie dien jij hier voor de juiste optie te kiezen.

Betaling bij oplevering

Je kunt er ook voor kiezen dat betaling zal plaatsvinden op het moment dat het je project of een deel ervan oplevert.

Betaling vooraf

Een andere manier van betaling is betaling vooraf. Hier lever jij het project pas af indien volledige betaling heeft plaatsgevonden. Zit je als zzp’er financieel niet erg ruim dan is dit een optie dat iets meer zekerheid biedt. Aan de andere kant kan dit potentiele cliënten afschrikken waardoor je de kans loopt dat je een project mist.

Geen invloed

Het kan ook voorkomen dat jij bij je freelance werkzaamheden helemaal geen invloed hebt wat betreft de betalingscondities. Sommige grote bedrijven en overheidsinstellingen hebben een standaard methode wat betreft het verrichten van betalingen en daar kom je vaak niet onderuit.

Om je zaken goed geregeld te hebben dien je los van het papierwerk het verrichten van betalingen nogmaals goed onder aandacht te brengen voordat je aan een bepaald project begint. Doe je dit aan het eind van je project dan loop je de kans dat de opdrachtgever er zijn eigen draai aangeeft en dat wil je niet hebben als zzp.

Pin It on Pinterest

Share This