Het is altijd handig om als startende zzp’er een ondernemingsplan op te stellen. Nu hoeft dit per direct niet een formeel ondernemingsplan te betreffen. Een ondernemingsplan met daarin de basiselementen waarin jij voor jezelf een gedachtegang neerzet waarin je aangeeft welke kant je precies op wilt met je onderneming is al voldoende, een soort voorlopig ondernemingsplan.

Natuurlijk kun je ook gaan voor een ondernemingsplan dat op het niveau ligt van, dat daarmee een bankmedewerker bijvoorbeeld tevreden is. Maar in het beginstadium is het van belang dat jij het idee van je onderneming globaal op schrift hebt staan zodat de opzet gericht verloopt.

Elementen ondernemingsplan

Je ondernemingsplan zal een aantal elementen dienen te bevatten. De elementen zou je kunnen onderverdelen in een deel dat gaat over de organisatie van je onderneming, een deel dat gaat over de financiën en een deel dat gaat over je marketingactiviteiten.

Organisatie onderneming

In het deel dat zal gaan over de organisatie van je onderneming kun je het hebben over wat voor soort onderneming je gaat oprichten, naam en vestigingsplaats van je onderneming, wat je precies gaat aanbieden en hoe je geld ermee denkt te verdienen.

Financiën

In het deel over de financiën kun je het hebben over je tarief, het aantal dagen dat je per week denkt te werken en het aantal uren per dag. Ook belangrijk is wat je onkosten zullen zijn, op welk tijdstip deze zich zullen voordoen en of je ook in staat bent deze kosten te kunnen dekken. Dit gedeelte is erg belangrijk en je dient dit in principe op jaarbasis te bekijken zodat je de uitgaven en inkomsten goed tegenover elkaar kunt plaatsen.

Marketingplan

In je marketingplan ten slotte geef je aan hoe je denkt aan cliënten te komen en hoe je deze zal gaan bedienen. Daarnaast is ook van belang wat je aan marketingactiviteiten zult verrichten om klanten binnen te halen en wat je doelen voor de toekomst zullen zijn op dit gebied, expansie dus.

Pin It on Pinterest

Share This