Een Eigen Bedrijf Starten – Hoe Maak je een Begin
Op het moment dat je een eigen bedrijf gaat starten dan betreed jij een geheel nieuw speelveld. De regels waarmee je te maken gaat krijgen verschillen dan hemelsbreed met de situatie dat je geen zelfstandige was. Zoals bij elk speelveld geldt dat je nieuwe vrienden zal en moet maken waarbij elk met een eigen gebruiksaanwijzing.
Onderwerpen
Fiscus
Een van deze nieuwe vrienden zal de Belastingdienst zijn. Nu is het ook weer niet zo dat iedereen die je op dat speelveld tegenkomt ook direct goed dient te houden.
Alleen is dat in het geval van de Belastingdienst toch even iets anders. Wil jij je bestaan als ondernemer of zzp’er voor een groot deel probleemloos laten verlopen dan is het daarbij van belang dat jij je aan de spelregels van de fiscus houdt.
Om je aan de spelregels van de fiscus te houden dien je van het bestaan daarvan af te weten. De spelregels van de fiscus in detail kennen, dat is ook weer geen vereiste en ook niet nodig. Maar hoe het een en ander globaal in elkaar zit voor jou als ondernemer maakt het leven een stuk plezieriger.
Je doet de Belastingdienst er niet alleen een genoegen mee, maar ook jezelf en met name je bedrijf. Door globale kennis te hebben van fiscale regels kun je anticiperen en dat is alleen maar goed voor een gezonde bedrijfsvoering.
Inkomstenbelasting
Je zult ergens moeten beginnen als ondernemer, je hebt een uitgewerkt idee. Voor de meeste ondernemers geldt dat deze voorzichtig aan de slag gaan.
Een BV opzetten komt dan nog niet aan de orde, dus krijg je te maken met de Wet Inkomstenbelasting.
Btw
Binnen de Wet Inkomstenbelasting bestaan er regels die bepalen wanneer je als ondernemer in de zin van deze wet wordt beschouwd.
Eventueel komt hierbij ook de BTW aan de orde.
Rechtsvormen
Je kunt een onderneming geheel nieuw opzetten, je kunt een samenwerking aangaan of je kunt een bestaande onderneming overnemen. Hoe jij die ondernemer wilt worden, daar doet de fiscus absoluut niet moeilijk over.
Zolang jij maar aan de Belastingdienst laat weten voor welke rechtsvorm je hebt gekozen dan is deze voorlopig al tevreden.
Zelfstandige
Je kunt als eerst denken aan een eenmanszaak. Maar de fiscus denkt ook met je mee.
Zo heb je de stichting of vereniging, de maatschap, een commanditaire vennootschap, een vennootschap onder firma of zelfs een man-vrouwfirma.
ZZP
En misschien voel en gedraag jij je nog niet als volledig ondernemer en wil je ook geen personeel in dienst.
Resultaat uit overige werkzaamheden kan dan het antwoord zijn, maar zzp of freelancer kan ook.
Vermogen
Voor je onderneming heb je kapitaal nodig. Je kunt zelf over voldoende kapitaal beschikken (eigen vermogen) of je kunt dat van derden betrekken (vreemd vermogen). De fiscus wil dit graag weten en wie weet zit er ook een leuke tegemoetkoming bij.
Risicodekking
Als ondernemer zal je ervoor zorgen dat je altijd in topconditie bent.
Desondanks, een mens blijft een mens, dus kun je ook ziek worden. Ook dien jij je naasten en de toekomst niet te vergeten.
Verzekeringen spelen dan ook een belangrijke rol binnen het ondernemerschap.
Daar zal je zelf voor moeten zorgen. Maar wees niet bang, geheel in je eentje sta je er ook weer niet voor.
kvk
Een andere medespeler die heel vaak met de Belastingdienst optrekt is de Kamer van Koophandel.
Maar deze medespeler heeft het ook druk met andere werkzaamheden, je zult hem de hand dienen te schudden wanneer je daadwerkelijk ondernemer wordt en voor de rest van de tijd zal je er weinig last van hebben, tenzij jij zelf wat te melden hebt.
Vergeet hem niet met enig regelmaat wat toe te stoppen anders zal het stilzwijgen streng worden doorbroken.
Wie weet komt daar ook verandering in.
Boekhouding
De fiscus houdt van geordendheid. Een beetje net als je relatie. Alleen is er hier amper sprake van vergiffenis.
Je financiële administratie ofwel je boekhouding dient dus altijd goed op orde te zijn en je dient te voldoen aan fiscaal bewaarplicht.
Maar geen vrees, ook hier biedt de Belastingdienst je een helpende hand zodat je er niet alleen voor staat.
Aftrekbare kosten
Het doel van het drijven van je onderneming is om winst te behalen.
Maar om deze winst te behalen zal je kosten moeten maken, zakelijke motieven.
Soms is het onderscheidt hierin niet duidelijk gelukkig heeft de fiscus hiervoor regels opgesteld wat wel en niet aftrekbaar is zodat je niet in de problemen raakt.
Tegemoetkomingen
De fiscus is soms streng maar soms ook weer niet.
Zo bestaan er tegemoetkomingen in de vorm van fiscale reserves, de mogelijkheid tot het verrekenen van verliezen en de mogelijkheid tot het verrekenen van BTW.
Huisvesting
Het drijven van je onderneming zal uiteraard geschieden binnen een ruimte.
Waar je dit precies doet ligt geheel aan jou als ondernemer.
Belangrijk is dat je daarbij wel een goed onderscheidt kunt maken in een aantal begrippen zoals privépand, ondernemingspand, huur, huurwoning, kantoor aan huis, keuzevermogen en investeringsaftrek.
Investeringen eigen bedrijf starten
In je onderneming zal je niet alleen investeren in bedrijfsruimte. Je zult ook investeren in bedrijfsmiddelen en inkopen plegen.
Afhankelijk van je investeringen kun je te maken krijgen met de investeringsaftrek en afschrijving.
Soms, als de fiscus een goede bui heeft is het zelfs mogelijk dat er een tegemoetkoming wordt gegeven indien je bepaalde investeringen pleegt en je in een bepaalde positie zit.
vervoermiddelen
Voor je bedrijfswerkzaamheden zal je een auto nodig hebben.
Nu kun je deze in privé bezitten of je kunt deze op een zakelijke manier bij je onderneming betrekken.
Autokosten, kopen, leasen, keuzemogelijkheid, privégebruik, personenauto, bestelauto, buitenlandskenteken en rittenadministratie.
Allemaal begrippen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. De fiscus houdt dit allemaal nauwlettend in de gaten.
omzetbelasting
Als ondernemer krijg je te maken met BTW en dan maakt het niet uit of je wel of niet Btw-plichtig bent.
Je zult de regels die van toepassing zijn op jouw ondernemerswerkzaamheden dienen toe te passen. Btw-tarief, vrijstelling, de kleine ondernemingsregeling, privégebruik, tijdstip, verleggingsregeling en margeregeling.
Allemaal begrippen en regels die een rol kunnen spelen bij jouw BTW-plicht.
Hulpkrachten
Bij het drijven van je onderneming heb je de keuze om dit geheel in je eentje te doen of dat je dit doet met de hulp van anderen. Bijstand kan plaatsvinden in de vorm van een partner, je kinderen, een samenwerking met een andere ondernemer, uitbesteding, huur van uitzendkrachten, inroepen van een zzp’er of freelancer, stagiaires en in dienst nemen van personeel. Elke vorm weer met eigen fiscale regels.Personeel
Neem je personeel in dienst dan zal je te maken krijgen met loonkosten.
Daarbij komen ook dan nog begrippen aan te pas als loonheffing, beloning in natura, vergoedingen en verstrekkingen, aanspraken, afdrachtverminderingen, ziekte, stimuleringsmaatregelen, loonadministratie en einde dienstverband.
Ook elk van deze begrippen dan weer met eigen regels en eigenaardigheden.
Je nieuwe medespeler kan soms namelijk best wel eigenaardig zijn. Tja, niemand is perfect.
Zaken
Zaken doen als ondernemer betekent niet dat je alleen zaken doet in eigen land.
Je kunt ook zaken verrichten in het buitenland.
Hier dien je dan ook weer een onderscheidt te maken naar zaken doen binnen de EU en zaken doen buiten de EU.
Begrippen die hier aan te pas kunnen komen zijn, intracommunautaire verwering, intracommunautaire levering, uitvoer, invoer, goederen, diensten en werkzaamheden. Je ziet het, de fiscus zorgt voor bijna alles.
Stoppen
Heel je leven ondernemer blijven zal meestal niet lukken. Je ondernemingsactiviteiten zullen op den duur stoppen.
In dat geval kan er dan sprake zijn van faillissement of overlijden. Of je kunt er gewoon voor kiezen om je onderneming over te dragen.
Kies je voor overdracht van je onderneming dan heb je hier de keuze uit diverse vormen van overdracht.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan verkoop, overdracht aan een werknemer of een mede-ondernemer, overdracht van activiteiten of scheiding. Verschillende mogelijkheden elk weer met eigen regels.
Belastingaangiften
Uiteindelijk zal je als ondernemer alle handelingen die je hebt verricht dienen te verwerken in je aangifte.
Afhankelijk van de status kun je in hoofdzaak te maken krijgen met de aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.
Daarbij spelen dan ook nog een rol de voorlopige aanslagen, tijdstip indiening, wijzigingen, bezwaar, beroep, verzoek, heffingsrente, invorderingsrente, uitstel en aansprakelijkheid.
Je ziet het, een hele waslijst aan diverse regels bij deze nieuwe uitdaging en bondgenootschap. Het geheel kan als zeer complex overkomen en dat is eigenlijk ook zo indien er geen specialistische kennis aanwezig is. Maar zoals eerder gezegd, gedetailleerde kennis is hier absoluut niet noodzakelijk. Globale kennis is al meer dan voldoende.
Bij het starten van een eigen bedrijf dien jij je als ondernemer te focussen op datgene waarin jij goed bent, waarin jij tekortschiet dien je op te lossen door middel van inkoop.
Het enige wat jij dan nog dient te doen is de juiste informatie verstrekken aan je medespeler.
Dit kan al door globale fiscale kennis. Speel het spel daarom binnen de blauwe lijnen en wie weet zit er ook een overwinning bij.