Freelance opdrachten zullen naarmate je langer als zzp’er actief bent vaker je pad doorkruisen. De kans is namelijk stukken groter dat het vervullen van opdrachten spontaan naar je toekomen als je bijvoorbeeld een goede naam hebt opgebouwd of dat je het PR-gedeelte van je bedrijf goed voor mekaar hebt.
Grensregels aannemen van opdrachten
Vaak kom je algauw in de verleiding om netjes op al deze te vervullen opdrachten te reageren en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar toch dien je op je hoede te blijven als het gaat om te reageren op opdrachten. Bij het aannemen van opdrachten dien je voor jezelf een aantal grensregels op te stellen.
Je dient te bekijken wat de opdracht je aan financieel voordeel oplevert. Sommige projecten staan vaak scheef in verhouding wat betreft de inspanning die je moet leveren en de tegenprestatie wat je ervoor terugkrijgt.
Een ander invalshoek om tegen een project aan te kijken is of zo’n project een staartje heeft. Loop je de kans dat indien je dit project aanneemt er hier vanzelf ook meerdere opdrachten zullen uitrollen als je dit op langere termijn bekijkt. Of blijft het alleen maar bij deze ene opdracht.
Kennis
Qua kennis dien je als ondernemer constant te groeien. Een van de manieren om aan deze groei bij te dragen is het uitvoeren van diverse projecten. Hoe meer projecten je uitvoert des te groter je kennis en ervaring wordt. Denk maar aan het feit dat je andere professionals tegenkomt of dat je een onderzoek verricht. Ga daarom na of een potentiele freelance opdracht je deze optie ook biedt.
Je kunt de keuze hebben tussen een opdracht dat slechts weer een routineklus is of een opdracht dat flink wat vergt van je creatieve brein. Het laatste zal alleen maar meer in je voordeel spelen althans als je dat ook succesvol kunt verrichten.
Doe jij je werk goed dan kan het ook zo zijn dat de opdrachtgever je vraagt om nog meer werk voor hen te verrichten. Nu kan het ook zo zijn dat ze een bepaalde werkzaamheid aan je vragen waar je kennis net iets in tekort schiet. In dit geval kun je dan je twijfels hebben om dat deel uit te voeren. Ligt de bijkomende opdracht in het verlengde van hetgeen je doet dan kun je ervoor gaan. Is dit niet zo en heb je er geen goed gevoel bij dan dien je aan je naam te denken en je verlies toe te geven.
Inspiratie
Naast het financiële en het vergaren van kennis is het ook zeer belangrijk dat een opdracht inspirerend voor je moet zijn. Je moet je er namelijk enthousiast bij voelen als je aan de slag gaat met een opdracht. Opdrachten waar je met tegenzin tegen aankijkt werken niet in de praktijk. Je moet je er persoonlijk goed bij voelen. Het klikken met de opdrachtgever zodat je goed kunt samenwerken is zeer belangrijk.
Factoren als omgaan met aardige mensen en op een waardige manier behandelt worden dien je ook mee te nemen in je oordeel. Ga voor jezelf na wat je vreugde in je werk biedt en kijk of dit aanwezig is bij de opdrachten die voorbij komen.
Opdrachtgever
Een opdrachtgever moet het spel ook goed meespelen. Eerlijkheid vanuit de opdrachtgever moet aanwezig zijn. Een opdrachtgever dient ook niet stug te zijn. Als deze jou inhuurt dient er te worden geluisterd naar wat jij te zeggen hebt en integratie hiervan in de bedrijfsvoering moet dan ook mogelijk zijn. Iets verkeerds gedaan hebben als opdrachtnemer moet ook niet direct worden opgevat alsof de wereld is vergaan.
Persoonlijke keus
Nu kan het ook zo zijn dat voor jezelf al deze grensregels niet even zwaar wegen. Je zou bijvoorbeeld op een bepaald moment kunnen leven met het feit dat een project je juist iets minder opbrengt. Of dat je het geld nodig hebt en de opdracht toch aanneemt ondanks je er niet super enthousiast over bent. Uiteindelijk dien je hierin je eigen draai aan te geven van hoe je dit oplost. Belangrijk is dat je deze punten in je afweging meeneemt om zo een juiste persoonlijke keus te maken.
Financiën
Bij het aannemen van een freelance opdracht zal het financiële gedeelte vaak toch de doorslag geven bij de beslissing of je er wel of niet voor gaat. Uiteindelijk is geld wat je in leven houdt en bij een zzp’er of ondernemer is dat ook niet anders. Maar er is echter altijd weer een “maar”. Een opdracht aannemen dat je niet oplevert hetgeen je nodig hebt om je minimale behoeften voor die periode te vervullen dien je nogmaals door je persoonlijke checks heen te laten lopen.
Aan de andere kant kan ook het volgende een rol spelen. Soms kan een opdracht je dus niet het financiële opleveren hetgeen je in gedachte hebt. In zo’n geval dien je dan niet direct je rug naar de opdracht toe te keren. Het kan zijn dat zo’n opdracht juist potentie biedt voor verdere opdrachten in de nabije toekomst.
Dat er potentie aanwezig kan zijn voor toekomstige opdrachten kun je halen uit het feit dat de opdrachtgever bijvoorbeeld in een groeifase zit. Naarmate de tijd vordert zullen bestaande projecten vaak uitgebreid dienen te worden. Speel daarop in.
Waar je ook op moet letten is dat hetgeen je binnenhaalt aan financiën gelijk is aan hetgeen je minimaal voor jezelf hebt vastgesteld dat over een bepaalde periode binnen dient te komen. Kijk daarom hoe de uitbetaling van een opdracht geschied.
Wordt er op projectbasis betaald, kijk dan of de tijd die je eraan besteedt afweegt tegenover de baten. Zijn de inspanningen die je voor de opdracht verricht het ook waard? Wordt er per uur betaald kijk dan of het bedrag ook overeenkomt met het tarief dat jij per uur hanteert.
Neem ook de reputatie van de opdrachtgever mee. Is deze een vlotte betaler of laat dat soms wat te wensen over. Wanneer je te lang op je geld moet wachten kan dat zeer nadelig lopen tenzij je het gemis middels andere opdrachten tijdelijk kunt opvangen.
Freelance opdrachten binnenhalen en aannemen vormen een van de kernactiviteiten die je als ondernemer of zzp’er zal verrichten. Hierbij is van belang dat jij je opdrachten goed door de persoonlijke checks heen laat lopen zodat deze op de juiste manier aansluiten bij jouw specifieke bedrijfssituatie. Bekijk ook deze freelance blog voor handige tips.