Het kan voorkomen dat jij met je zzp bedrijf bijna of geen werk in portfolio hebt wat jij aan klanten kunt wijzen. Dit kan bijvoorbeeld zijn oorzaak vinden in het feit dat jij als zelfstandige nu zodanige werkzaamheden verricht die je niet eerder hebt gedaan. Ook kan gebrek aan ervaring een rol spelen of kan het ook zo zijn dat je simpelweg van je vorige werkgever het verbod opgelegd hebt gekregen dat je geen werk mag laten zien van in de tijd dat jij daar werkzaamheden hebt verricht.

In dit soort gevallen rest je maar een optie en dat is dat je zelf werk dient te creëren. Dat klinkt raar, maar zo raar is dat ook weer niet.

Zelf werk creëren

Wat je in dit soort gevallen kunt doen als zzp’er is dat je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een vrijwilligersorganisatie die gebruik kan maken van jouw diensten. Het soort werk hoeft niet in het verlengde te liggen van wat jij kunt. Denk maar aan een organisatie dat kleding inzamelt voor kinderen in arme landen. Indien jij software programmeur bent, kun je hen aanbieden dat je een tool gratis voor hen bouwt waardoor ze op een nog efficiëntere manier hun logistiek kunnen bijhouden.

Je dient voor jezelf te kijken welke organisatie je wilt benaderen waar je bepaalde werkzaamheden op een zodanige manier kunt aanbieden dat dit ook niet een al te grote impact heeft op jouw financiële gebeuren. Het werk zal je nu eenmaal gratis verrichten, voor voorlopig dan.

Je hoeft als zelfstandige ook niet alleen te kijken naar charitatieve instellingen. Je kunt ook kijken naar familie of vrienden die een business draaien en waar je hen ook aanbiedt om een of andere opdracht te verrichten zonder dat je er wat voor vraagt. Het gaat erom dat je op deze manier toch een portfolio opbouwt en zie het als een investering.

Voor de potentiele klant gaat het er niet om of je wel of niet betaald bent voor een opdracht en dat is ook iets wat een interne aangelegenheid is. Het gaat erom dat je kunt pronken met verricht werk.

Kortom, blijf niet bij de pakken neerzitten indien je geen portfolio hebt als ondernemer. Er zijn vele mogelijkheden en invalshoeken om hier toch wat aan te doen. Dat het gratis is, is maar voor even zo, investeer dan komt er ommekeer.

Pin It on Pinterest

Share This