Als zzp’er dien je ook in de gaten te houden dat het drijven van je onderneming niet alleen inhoudt dat jij zoveel mogelijk klanten dient binnen te halen.

Natuurlijk vormt dit de brandstof van je onderneming. Maar even belangrijk is hoe jij je onderneming beheert. En dan wordt er daarmee bedoeld zaken als boekhouding, het betalen van belastingen, betalen van rekeningen, factureren, en reclame maken. Ook aan deze zaken zal je meer dan voldoende aandacht dienen te besteden als zelfstandige.

Het is niet alleen de creativiteit die het succes van je onderneming bepaald. Het is ook de kwaliteit die je bezit om alle bijkomende administratieve taken in goede banen te leiden.

Idyllisch beeld

Als startende zzp’er kun je een idyllisch beeld hebben over het leven als zpp’er. Maar vergeet daarbij de realiteit niet. Je dient in staat te zijn prognoses te kunnen maken omtrent je kosten. Ook zal je niet alleen tijd dienen te besteden aan hetgeen je zo leukt vindt, namelijk ondernemen, nee je zult ook voldoende tijd moeten besteden aan minder leuke taken. Als zzp ‘er heb je nu eenmaal de luxe niet dat je taken aan personeel kunt uitbesteden.

Als zzp’er dien jij je ook te bekwamen in de manier hoe jij een onderneming dient te leiden en niet alleen te drijven met behulp van je creatieve brein. Je dient ook een echt zakenpersoon te zijn. Het is niet zitten en afvragen waar de klanten blijven, nee het is actief om de hoek kijken.

ZZP succes

Een zzp’er die voor succes gaat is een zzp’er die niet alleen gefocused is op cliënten. Een succesvolle zzp’er focust zich ook op het gezond drijven van een onderneming. Goed beheer van de boekhouding, jezelf verkopen en ervoor zorgen dat de facturen worden betaald, ook daar gaat het om bij het behalen van succes.

Je hebt ook niets aan je talenten als zzp’er indien jij dat niet kwijt kunt in een opdracht. Het is daarom van belang dat je ook voldoende aandacht besteedt aan je marketingactiviteiten. Komt er niets binnen dan heb je ook niets aan je talent. Met alleen een website en wat promotie hiervan ben je er nog lang niet.

Zorg er daarom voor dat je aanwezig bent als ondernemer. Bouw aan je portfolio, houd je actief bezig met social media, communiceer met mensen, laat zien wat je kunt en bouw vertrouwen op.

Inkomensbronnen

Ook belangrijk is dat je een diversiteit aan inkomensbronnen als zzp’er hebt. Je moet dus niet afhankelijk zijn van maar die ene cliënt. Zorg ervoor dat je voldoende klanten hebt die je inkomen doen generen. Valt er een weg dan kun je dat weer opvangen door de ander.

Andere wending

Houd er ook erkenning mee dat wat in eerste instantie je intentie was met je zzp bedrijf uiteindelijk kan resulteren in een geheel ander type bedrijf. Laat je ook leiden door de markt en wees er niet stug in dat je alleen dat ene doel dat je bij de opzet had alleen dient te verwezenlijken. Probeer ook iets nieuws, iets dat wel in jouw vaarwater ligt. Je weet maar nooit dat, dat uiteindelijk jouw succes wordt.

Kan het leven als zzp’er een eitje zijn? Misschien, tenminste als jij je zaken goed geregeld hebt. Maar ook dan dien je dit niet letterlijk zo op te vatten. Ondernemen is nu eenmaal risico en dat zal altijd zo blijven.

Pin It on Pinterest

Share This