Ben je eenmaal bezig met de uitvoer van een opdracht dan is het van groot belang dat jij en je opdrachtgever zich houden aan gemaakte afspraken. Gebeurt dit niet dan zal het een en ander algauw scheef verlopen en dat is iets waar jij als zzp’er niet op zit te wachten. Zorg er daarom altijd voor dat er duidelijk afspraken zijn gemaakt voordat je aan het project begint.

Nu kun je als opdrachtnemer en opdrachtgever ontelbare afspraken maken en dat zal ook telkens anders zijn wanneer het om andersoortige projecten gaat. Alles in een keer regelen zal vaak niet lukken maar een solide basis creëren is iets dat wel mogelijk is.

Basisafspraken

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het feit wat jij van je opdrachtgever aan middelen, gegevens en aanwijzingen nodig hebt. Denk maar aan relevante documenten, gebruik maken van kantoorruimte en kantoormiddelen en locatie voor uitvoering. Geef duidelijk hierbij aan wat jij nodig hebt en wat jij van jouw cliënt verwacht. Dit voorkomt in de toekomst stagnatie en frustratie.

Geef ook aan wat je opdrachtgever aan materiaal kan verwachten dat jij hem tijdens en aan het eind van het project zal overhandigen. Het gaat erom dat je opdrachtgever precies weet wat deze inkoopt en in wat voor vorm deze inkoop zal worden ontvangen.

Zet ook de exacte planning uiteen. Het is belangrijk voor je opdrachtgever dat deze weet wanneer er wat gebeurt en waar dat gebeurt. Op basis hiervan kun je dan ook aangeven op wat voor termijn de oplevering zal plaatsvinden. Hiermee bespaar jij je dan ook de ellende dat je cliënt constant in je nek aan het hijgen is.

Uiteindelijk dien je al deze basisafspraken in persoon of telefonisch te bespreken. Ben je er eenmaal uit met je cliënt dat dien je de afspraken op schrift te bevestigen. Hiermee leg je de basis neer voor een vredige samenwerking, althans dat is de bedoeling en dat is wat je als zelfstandig ondernemer graag wilt.

Pin It on Pinterest

Share This