In een vorig artikel is gesproken over de voordelen van het werken vanuit huis in de hoedanigheid van zzp’er. Uiteraard is het niet allemaal koek en ei. Er zijn ook nadelen verbonden aan het werken vanuit huis. Waar zou je nu hierbij zoal aan kunnen denken?

Uitstraling. Vroeg of laat zal je in de situatie komen te verkeren dat klanten bij je op bezoek willen komen. Heb je een geheel aparte ruimte in je huis ter beschikking dan zal dat niet zo’n probleem zijn. Heb je bijvoorbeeld wat ruimte op je zolder en je verricht van daaruit je activiteiten dan kan niet al te professioneel overkomen.

Scheiding privé en werk. Het is soms moeilijk grenzen te stellen aan je werk als zzp’er wanneer je vanuit huis werkt. Je kunt je voornemen om met vaste tijden te werken zoals je dat gewend was bij een baas. Maar uiteindelijk merk je steeds vaker dat je veel langere tijden aan het maken bent dan wat was gepland.

Hetzelfde geldt ook voor de weekenden. Voordat je het weet ben je de hele dag bezig en heeft de rest van het gezin je dat weekend bijna niet meer gezien. Het omgekeerde is ook mogelijk. Je gezin kan er juist voor zorgen dat je steeds wordt afgeleid van je werk.

Flexibiliteit. Werken vanuit huis geeft je een mate van flexibiliteit. Je hoeft niet te werken volgens vaste tijden. Het probleem hiervan is weer dat jij je normale levenspatroon doorbreekt wat je eens had toen je bij een baas werkte. Dit kan zijn tol eisen ten op zichtte van een gezin indien aanwezig.

Isolement. Je werk vanuit huis doen betekend dat je altijd maar op een en dezelfde plek vertoeft. Je woont, eet en drinkt er en daarbij doe je ook nog je werk. Heb je een beroep waar je weinig voor de deur uit dient te gaan dan kan het geheel op en duur een eenzame en saaie bezigheid vormen, tenzij je er uiteraard geen moeite mee hebt.

Oplossing

Natuurlijk kun je er een en ander aan doen om deze negatieve effecten te verminderen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het hebben van een geheel aparte ruimte aan huis met eigen ingang als dat mogelijk is. Privé en werk zijn dan bijna geheel gescheiden.

Een ander mogelijkheid is dat jij je ruimte zodanig kiest dat deze vlak bij de deur aanwezig is. Zo hoeven cliënten niet een hele rondleiding door je huis te ondergaan en waar ze misschien ook niet op aan het wachten zijn. En als laatst, probeer toch met enig regelmaat de deur uit te gaan, dit doet je goed en kan je weer op frisse ideeën brengen wat betreft je zzp werk.

Pin It on Pinterest

Share This