Op het moment dat je besluit om als ondernemer door het leven te gaan zal je te maken krijgen met een tal van wettelijke regelingen en aspecten die van belang zijn voor het ondernemerschap. Sommige aspecten en regels zullen bekend zijn, anderen weer niet. Een bekende regel is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Als zzp’er dien je ervoor te zorgen dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Naast het feit dat dit een vereiste is, schept het ook een mate van vertrouwen. Een ander voordeel van het lidmaatschap van de KvK is dat je er handige informatie kunt inwinnen. Daarnaast kun je er ook terecht voor verdere hulp of begeleiding. Soms gratis, soms tegen betaling.
Vergunningen
Wat erg belangrijk is zijn vergunningen. Wees er goed van bewust of er vergunningen nodig zijn voor het opzetten van je praktijk of niet. Loop dit goed na en maak het allemaal in orde voordat je start. Het is erg zuur als je heel wat tijd en geld hebt gestoken in de opzet van je praktijk en naar later blijkt dat er een vergunning voor vereist was.
Diploma’s
Het in bezit hebben van diploma’s is altijd handig en natuurlijk ook prachtig. Onderzoek of het van belang is voor het uitoefenen van je praktijk dat je over specifieke diploma’s dient te beschikken. Vaak is dit niet zo, maar sommige zelfstandige beroepen kunnen alleen maar uitgeoefend worden indien er sprake is van het in bezit hebben van een certificaat of diploma.
Rechtsvorm
Afhankelijk van hoe je wilt starten is het van belang na te denken over de rechtsvorm waarin je de praktijk gaat gieten. Je kunt denken aan een eenmanszaak. Maar ook aan een besloten vennootschap (BV). Of indien je van plan bent met meerdere mensen samen te werken kun je denken aan een samenwerkingsverband zoals een Vennootschap onder Firma (VOF).
Wanneer je af en toe met iemand samenwerkt hoef je dit niet direct dicht te timmeren met een bepaalde samenwerkingsverband. Vaak kun je dit dan afdoen met een overeenkomst.
Indien je het spoor bijster bent met de diverse rechtsvormen kun je dit het best bespreken met een fiscalist. Elke rechtsvorm heeft namelijk eigen specifieke fiscale regels. Sommige kunnen voordelig uitvallen anderen weer niet.
Brancheorganisatie
Als zelfstandige zonder personeel zal je vaak in je eentje je werk moeten verrichten. Een sparringpartner waarmee je over je vakgebied kunt praten zal er niet zijn binnen je kantoor. Dit zal je buiten je kantoor moeten zoeken. Kijk daarom of je lid kunt worden van een brancheorganisatie dat aansluit bij hetgeen je doet.
Andere mogelijkheden zijn je aan te sluiten bij een vakbond voor zelfstandigen of een beroepsvereniging. Het voordeel van het lid worden hiervan is dat er naast kennisdeling er ook steun te vinden valt op bijvoorbeeld juridisch gebied en dat jij je netwerk verder kunt uitbouwen. Ook kunnen belangen collectief worden behartigd. Een nadeel is dat je eventueel een contributie moet betalen.
Bereikbaarheid
Als zelfstandige dien je ervoor te zorgen dat je binnen de normale werktijden altijd bereikbaar bent. Mocht het zo zijn dat je daaraan niet altijd kunt voldoen zorg dan voor alternatieve methoden zodat je klanten hun boodschap toch kunnen doorgeven. Laat je klanten ook niet te lang wachten op een antwoord. Geef altijd een tijdsindicatie aan waarin je aangeeft wanneer je met een antwoord komt.
Bedrijfsmiddelen
Let bij het investeren in bedrijfsmiddelen dat je kwalitatief goed spul binnenhaalt. Ga niet direct op het goedkope alternatief af. Vergeet niet dat goedkoop duurkoop kan worden.
Anderzijds dien je te kijken wat de investering je aan tijdwinst oplevert en of de aanschaf ook wel echt nodig is. Betrek de kosten er ook bij. Is er onderhoud nodig? Kun je dit zelf doen? Is het gratis of dient er een onderhoudscontract tegen betaling afgesloten te worden?
Hetzelfde geldt ook voor de aanschaf van software. Is het echt nodig? Zijn de updates gratis of juist betaald? Zijn er alternatieve programma’s die gratis zijn?
Gewerkte uren
Het aantal uren dat je aan een opdracht besteed dien je goed bij te houden. Los van het feit dat dit een controlemiddel voor jezelf is kun je met een goede tijdscalculatie ook beter plannen. Bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten kun je deze informatie ook handig gebruiken.
Voor de fiscus is het aantal gewerkte uren ook van belang. Om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale faciliteiten moet je kunnen aantonen dat je totaal op jaarbasis aan een bepaalde hoeveelheid gewerkte uren hebt voldaan.
Discipline
Houdt discipline hoog in het vaandel. Als zelfstandige kun je vaak zelf bepalen wanneer, waar en hoe je het werk verricht. Houd je strak aan je begin- en eindtijden en wijk er niet van af. Een goede indeling van je dag doet wonderen. Probeer de belangrijkste dingen als eerst te doen. Hou een agenda bij en hanteer deadlines voor jezelf.
Kinderopvang
Als zelfstandige is het ook een voordeel dat indien je kinderen hebt, je de zorg ook op jezelf kunt nemen. Belangrijk hierbij is dat je wel normaal je werk moet kunnen verrichten. Mocht dat niet lukken dan is kinderopvang altijd een optie. Er bestaan gunstige belastingmaatregelen voor de zelfstandige en kinderopvang. Maak er gebruik van.
Samenwerking
Kun je een bepaalde opdracht niet uitvoeren kijk of je het werk dan kunt uitbesteden aan iemand binnen je eigen netwerk. Als dat niet voorhanden ligt kijk dan of je een externe zelfstandige kunt inschakelen. Of maak gebruik van een uitzendbureau. Mocht het beroep op anderen van blijvend aard zijn dan is het misschien de optie een bedrijf met eigen personeel te starten.
Er zijn een boel aspecten en regels waarmee je als zzp’er mee te maken krijgt. Waar het omgaat is dat je altijd gemotiveerd dient te blijven. Raak niet teleurgesteld als jij je doelen niet hebt bereikt. Mochten deze niet uitkomen sta open voor alternatieven. Bekijk dingen breed, risico hoort er nu eenmaal bij. Belangrijk is dat als je het plezier in je werk weet te behouden als ondernemer het overige ook wel zal lukken.