In het geval er mondelinge overeenstemming is bereikt tussen jou en de opdrachtgever over het vervullen van een opdracht dan is er sprake van een overeenkomst dat rechtsgeldig tot stand is gekomen.

Desondanks is het van belang dat je over een schriftelijk bewijs bezit dat je de opdracht ook daadwerkelijk mag vervullen.

Je mondelinge overeenkomst dien je voor je eigen bestwil altijd in een contract te gieten.

Offerte

Samen met het contract doe je ook de offerte aan je opdrachtgever toekomen. Zie het contract meer als een schriftelijk stuk waarin je de hoofdlijnen van de opdracht vermeldt zoals een omschrijving, de prijs en duur van het project. Voor een verdere uiteenzetting van hoe de opdracht precies vervult gaat worden en tegen welke condities refereer je naar de offerte.

Zorg er ook voor dat de offerte schriftelijk wordt geaccepteerd. De ondertekening dient te geschieden door een persoon die daartoe competent is. Naast de handtekening van deze persoon dien je er ook voor te zorgen dat er een datum bijstaat met de naam van de persoon zelf en het bedrijf dat hij of zij vertegenwoordigd.

Let er ook op dat de offerte in originele staat blijft. Indien de opdrachtgever wijzigingen gaat aanbrengen in de offerte dan is daarmee de aanvaarding verbroken en ben jij als opdrachtnemer er niet aan gebonden. Wanneer dit het geval is dan dien je opnieuw in gesprek te gaan met de opdrachtgever.

Opdracht van geringe omvang

Het kan voorkomen dat je een opdracht gaat vervullen dat van geringe omvang is. Mocht hiervan sprake zijn dan is het maken van een uitgebreide offerte vaak overbodig. Om toch zekerheid te hebben kun je in dit geval de situatie afdoen middels een schriftelijk stuk waarmee je de opdracht bevestigd. In deze bevestiging omschrijf je beknopt de opdracht, de tijd die je ervoor nodig hebt en de overeengekomen prijs. Belangrijk is dat je de persoon vermeldt  met wie je bent overeengekomen om de opdracht te vervullen met daarbij vermelding van de datum.

Rechten opdrachtgever

Heb je eenmaal een getekend contract binnen dan begint de periode dat je de opdracht dient uit te voeren. Bij het uitvoeren van de opdracht heb je aantal verplichtingen. Zo dien je de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Heb je toezeggingen gedaan omtrent het bereiken van een bepaald resultaat dan zal je dit ook waar dienen te maken.

Wanneer het eindresultaat niet naar wens van de opdrachtgever is staat de opdrachtgever diverse middelen ter beschikking om zijn rechten te doen gelden.

Indien jij als opdrachtnemer de opdracht niet binnen de afgesproken tijd hebt opgeleverd kan de opdrachtgever in dit geval de gehele overeenkomst verwerpen. Daarbij heeft de opdrachtgever dan het volste recht om de schade die daardoor wordt geleden volledig te verhalen op jou als opdrachtnemer.

Heb je er een potje van gemaakt wat betreft de kwaliteit van het afgeleverde werk dan kan de opdrachtgever eisen dat je de opdracht als nog aflevert conform het geen was afgesproken. Ook heeft hij de mogelijkheid om in dit geval niet tot betaling over te gaan totdat het werk naar tevredenheid is volbracht. Schadevergoeding eisen behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Heb jij je niet gehouden aan de specifieke eisen waaraan het eindproduct dient te voldoen dan kan de opdrachtgever ook weer in dit geval eisen dat je de opdracht levert conform de eisen zoals afgesproken. Ook behoudt de opdrachtgever in dit geval het recht om de betaling op te schorten of de mogelijkheid beroep te doen op schadevergoeding.

Rechten opdrachtnemer

Kom je in de situatie te verkeren dat je bijvoorbeeld middels ziekte helemaal niet in staat bent de opdracht verder uit te voeren dan heeft de opdrachtgever niet het recht om schadevergoeding te eisen. Wel kan de opdrachtgever in dit geval de overeenkomst teniet doen gaan.

Soms kan het voorkomen dat jij de opdracht hebt vervuld en opgeleverd maar dat de opdrachtgever er op dat moment nog niets mee doet. De opdrachtgever kan dan van mening zijn dat aangezien met het resultaat nog niet wordt gewerkt er ook nog niet betaald hoeft te worden. Mocht dit het geval zijn dan heb jij als opdrachtnemer gewoon recht op je geld en kun je dus eisen van de opdrachtgever dat er betaald dient te worden.

Wanneer je een contract met offerte opstelt kan het ook handig zijn gebruik te maken van een verwijzing naar een aantal juridische gronden die je als basis hanteert .

Je kunt deze juridische gronden beschouwen als de leveringsvoorwaarden waar je gebruik van maakt in jouw specifieke situatie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zaken als wat er gebeurt bij wanbetaling, wanneer er sprake kan zijn van boetes, hoe het zit met de garantie en wat er gebeurt indien hetgeen is afgesproken niet wordt nagekomen.

Algemene leveringsvoorwaarden

In het kort kun je de juridische gronden omschrijven als je algemene leveringsvoorwaarden. Belangrijk dat je hierbij in oog dient te houden is dat je bij je algemene leveringsvoorwaarden het niet moet gaan hebben over dingen als prijs of duur van het project.

Het zelf opstellen van algemene leveringsvoorwaarden als je niet over de juiste kennis beschikt is niet aan te raden. Wat je kunt doen in het geval je niet zelf je algemene leveringsvoorwaarden kunt opstellen is dat je de hulp inroept van een jurist. Dit zal je vaak wat geld kosten. Een andere manier (indien van toepassing) is dat je een kijkje neemt bij de bracheorganisatie waaronder je valt.

Het voordeel van zo’n organisatie is dat deze vaak over een set standaard leveringsvoorwaarden beschikken. Deze kun je dan met wat aanpassingen voor je eigen specifieke situatie gebruiken. Zit je bij een beroepsvereniging dan kunnen deze je vaak ook hiermee helpen.

Wanneer je gebruik maakt van algemene leveringsvoorwaarden dan is het belangrijk dat je deze aan de opdrachtgever overhandigd alvorens er wordt getekend. Het beste is dus dat je de algemene leveringsvoorwaarden aan de opdrachtgever doet toekomen op het moment dat je de offerte opstuurt. Wanneer je te maken hebt met een particuliere opdrachtgever dan moet de persoon de algemene voorwaarden ook daadwerkelijk accepteren.

Het veiligstellen van een te verrichten opdracht vergt enig werk. Belangrijk is dat je hierbij een contract hanteert en alle punten die van belang zijn erin verwerkt. Beschik je niet over de nodige kennis dan kan een jurist of een eventuele branchevereniging je hierin bijstaan.

Pin It on Pinterest

Share This