Als je als zzp’er gaat werken zal het vaak voorkomen dat de arbeidsrelatie die je hebt moeilijk te plaatsen valt onder een bepaalde categorie.

Het kan zijn dat je opdrachten uitvoert voor diverse opdrachtgevers waaronder bijvoorbeeld ook je vorige werkgever. Of het kan zo zijn dat je juist als zelfstandige zonder personeel verschillende opdrachten uitvoert maar dan voor een en dezelfde opdrachtgever. In elk van deze situaties kan er sprake zijn van een fiscale benadering die niet strookt met hetgeen jij in gedachte hebt.

Los van het feit dat jij een bepaalde fiscale bril op hebt, dient er ook rekening gehouden te worden met de opdrachtgever en de fiscus. Voor de opdrachtgever maakt het een wereld van verschil uit of jij namelijk wel of niet als zelfstandige door de Belastingdienst wordt beschouwd.
Eigen kwalificatie status

Wanneer jij aan de opdrachtgever zelf verklaart dat je zelfstandige bent en de opdrachtgever dit zonder nader onderzoek overneemt dan kan deze voor grote verrassingen komen te staan indien de fiscus later besluit dat jij niet als zelfstandige kwalificeert.

In dit geval is de opdrachtgever dan verplicht om loonbelasting en premies in te houden op jouw verdiensten. Vanwege het feit dat dit dus niet is gebeurd zal de fiscus dan alsnog de loonbelasting en premies inhouden met daarbij als bittere nasmaak een administratieve boete en heffingsrente.

Een wijze opdrachtgever zal dus daarom nooit dienen af te gaan op een uitspraak van een opdrachtnemer zonder dit eerst zelf te verifiëren.

Verklaring arbeidsrelatie

Wanneer een opdrachtgever gebruik gaat maken van jouw diensten als opdrachtnemer dan zal de opdrachtgever om het bovenstaande te voorkomen jou vragen om een VAR-verklaring.

Voor je eigen bestwil is het altijd handig een VAR-verklaring aan te vragen. Het is geen verplichting. Maar vanuit de opdrachtgever gezien stelt deze vaak als eis dat je als zelfstandige dient te beschikken over een VAR-verklaring. Indien je dit niet kunt overleggen loop je de kans dat de opdrachtgever eieren voor zijn geld zal kiezen en jou de opdracht niet zal geven, hoe gekwalificeerd je ook bent.

Aanvraag VAR-verklaring

Je kunt de VAR-verklaring aanvragen door een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. De kern van de VAR-verklaring ligt hem in het feit dat er vooraf een uitspraak wordt gedaan over de status van jouw arbeidsverhouding. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan de kwalificatie zijn dat er sprake is van loon uit dienstbetrekking, winst uit onderneming of dat er sprake is van resultaat uit overige werkzaamheden.

De VAR-verklaring wordt uitgegeven op basis van werkzaamheden die je voor een bepaalde opdrachtgever gaat uitvoeren of op basis van het type werk dat je voor meerdere opdrachtgevers gaat uitvoeren.

Wanneer jij je VAR-aanvraag hebt ingediend dan kun je binnen acht weken een tegenbericht van de Belastingdienst verwachten. De geldigheid van de VAR begint te lopen in het jaar van aanvraag en loopt door tot het daarop volgend jaar.

Statusverklaring ondernemerschap

Indien de VAR-verklaring te kennen geeft dat jouw hoedanigheid als opdrachtnemer wordt gekwalificeerd als zelfstandig ondernemer dan ben je in het bezit van een VAR-WUO.

Het voordeel van de situatie dat je als zzp’er wordt gezien als zelfstandige ondernemer is het feit dat je dan eventueel in aanmerking kunt komen voor ondernemersfaciliteiten zoals die gelden binnen de Wet Inkomstenbelasting.

Pin It on Pinterest

Share This