Bij het kiezen van een werkplek beschik je als zelfstandige over de luxe om dit gewoon vanuit huis te doen of dat je kiest voor een externe locatie. Vaak zal de keuze automatisch vallen op het eerste en naarmate je onderneming vordert kan er worden gekozen voor een kantoor buitenshuis.

Het hebben van kantoorruimte aan huis kan zijn voor- en nadelen hebben. Gaat het om de voordelen dan kun je aan het volgende denken.

Besparing kosten. Iets wat als een rode draad loopt in je beginperiode als zzp’er zijn kosten. Door vanuit huis te werken creëer je in principe geen extra kosten. De ruimte is er nu eenmaal en zo ook de lasten. Tevens hoef je ook geen extra middelen in te zetten. Je zult sowieso al over een telefoon en internetverbinding beschikken. Het is zelfs mogelijk dat je een deel van deze kosten als ondernemingskosten kunt meenemen en een teruggave van BTW kunt claimen.

Reistijd. Iets wat een groot obstakel kan zijn tegenwoordig, is het reizen naar je werk. Je kunt te maken krijgen met een filegevoelige route of dat je diverse keren dient over te stappen wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Door een kantoor aan huis bespaar jij je deze ellende en kun je ervoor kiezen om eventueel op die tijden te reizen wanneer dat gunstig is.

Gebruikelijkheden. Vanuit huis werken betekent dat je ook een planning aan je dag kunt geven waarbij je met niemand rekening hoeft te houden. Je kunt bij wijze van spreken vanuit je bed werken, of dat goed doet aan je discipline is een ander verhaal, maar alles is bijna mogelijk.

Gezin. Heb je een gezin dan kun je een juiste balans creëren wat betreft verzorging en oppas als het gaat om jonge kinderen.

Werken als zzp’er vanuit huis brengt heel wat voordelen met zich mee, helaas zijn het niet alleen voordelen die een rol spelen, je zult ook rekening dienen te houden met de nadelen. Daar gaat het volgend artikel in deze reeks over.

Pin It on Pinterest

Share This