Mediamarkt Btw Actie 2016 – Werking Korting

Als eerst, iets dergelijks een actie of korting waarbij de omzetbelasting buiten beschouwing wordt gelaten, dat gaat tegen de regels van de Belastingdienst in. Althans, als er sprake is van een belastingplichtig bedrijf. Hetzelfde geldt dus voor de btw vrije dagen zoals we die van de Mediamarkt kennen. Hoofdregel is, dat je als leverancier altijd omzetbelasting in rekening moet brengen en als consument altijd belasting over je aanschaf zult moeten betalen.

Mediamarkt actie is slechts een marketingproduct

Zo’n btw actie of korting dien je te beschouwen als een naam die wordt meegegeven aan een reclamecampagne dat men als bedrijf voert. Een goed voorbeeld daarvan is de Mediamarkt btw actie 2016. Daar is niets mis mee. Alleen dien je als consument niet in de veronderstelling te zijn dat je geen omzetbelasting betaalt.

Hetzelfde geldt indien je ondernemer bent en dat je in de veronderstelling bent dat je eens in de zoveel tijd lekker de omzetbelasting niet in rekening hoeft te brengen. De btw hoofdregel blijft altijd gelden. Ook als je iets dergelijks als de actie van mediamarkt wilt voeren.

Wat gebeurde er dan wel bij de btw actie Mediamarkt 2016?

Zo’n actie uit 2016 of 2015 kwam er gewoon op neer dat je een korting genoot op je aankoop dat gelijk was aan het btw-percentage dat op desbetreffend product aanwezig was. In het bedrag na korting zat dus gewoon de btw verwerkt en dat heb je ook toen betaald als consument.

Stel dat er weer zo’n actie gaande is en als consument koop je tijdens de btw dagen een product ter waarde van 500 euro inclusief 21%, je btw korting dus. Verwerken we de korting, dan betaal je uiteindelijk: 413,22 euro inclusief omzetbelasting.

Tarieven omzetbelasting

In Nederland kennen wij drie btw-tarieven. Voor goederen en diensten waar er geen vrijstelling voor geldt, daar is er een tarief van 21 geldig. De andere twee tarieven bedragen 9% en 0%.

Het verlaagde tarief is bijvoorbeeld van toepassing op voedingsmiddelen en boeken. En het 0%-tarief komt om de hoek kijken wanneer er bijvoorbeeld goederen worden geëxporteerd. Voor ons verhaal is het 21%-tarief van belang. Elektronica valt namelijk daaronder.

Voordeel btw vrije dagen 2016

Gaan we verder met onze uitleg, stapsgewijs ziet de Mediamarkt btw weg ermee actie in cijfers er als volgt uit (we hanteren de 21 procent zoals aangeven):

STAP 1:
Normale aankoopbedrag inclusief omzetbelasting (OB): 500 euro

STAP 2:
Korting ofwel het btw vrij bedrag dat je geniet als consument: 500 – (500/121%) = 86,78 euro voordeel.

STAP 3:
Actieprijs: 500 – 86,78 = 413,22 euro incl. 21% omzetbelasting

Je voordeel in cijfers zien inzake de btw actie doe je dus op deze manier. En dat moet je dus beschouwen als de korting indertijd maar dan onder het mom van de btw vrije dagen Mediamarkt 2016. Omzetbelasting betalen over je aankoop dat blijft dus gewoon aanwezig.

Video uitleg btw korting

Wanneer btw weken Mediamarkt

Desondanks, als consument hoef jij je eigenlijk helemaal niet druk te maken omtrent de berekening. Wat voor jou van belang is, is het voordeel dat je geniet over een dergelijke aankoop. Wanneer de Mediamarkt weer met een soortgelijke korting van 21 procent aankomt, dat is moeilijk aan te geven. De btw vrije dagen daar is geen vast moment voor aan te geven.

Hoe vaak het voorkomt, ook daar zijn we je weer een antwoord op schuldig. Wil je weten of Mediamarkt voor 2019 een dergelijke actie in petto heeft, houd daarvoor de reclamefolders in de gaten. Zo hadden ze begin van het jaar in plaats van de traditionele actieweek de Mediamarkt 20 jaar actie lopen. Ietwat anders, maar uiteraard voordeel. Een andere optie is de website te bezoeken en wellicht scoor je weer iets prachtigs zoals tijdens de Mediamarkt btw actie 2016. De tijd zal het leren.

Pin It on Pinterest

Share This